Genieten: Bijbels culinair

Als ‘reli-culi’ ben ik altijd geïnteresseerd in de combinatie eten en religie. De term ‘Heilig boontje’ intrigeerde mij al tijden. Ik wist wel al dat de boon (de tuinboon weliswaar, andere bonen zijn pas veel later naar Europa gekomen) bijzonder werd gevonden.

De ziel in de boon

Een bepaalde stroming bij de oude Grieken dacht dat de ziel van ongeborenen in deze bonen huisde. De vorm lijkt ook wel wat op een embryo. De boon speelde ook een rol bij het loten: wie een boon met een afwijkende kleur trok was de klos of had geluk. Zo zien we de boon ook terug in de Driekoningentaart.

Heilig boontje

Maar wat is nu een heilig boontje? Helaas, deze uitdrukking schijnt niets met boontjes te maken te hebben. Het is een verbastering van ‘Heilig bontje’ en bontjes, dat waren de burgerweesjes die in bonte kledij waren gehuld. Deze kinderen kónden volgens de opvatting van toen niet echt deugen, dus een Heilig bontje, dát was iemand die toch maar deed alsof.

De monstransboon

Hé, jammer, dacht ik. Maar even verder zoekend bleek dat er ook échte heilige boontjes bestaan: een bijzondere bonensoort (uit Zuid-Amerika) is een witte boon, met een rode vlek erop in de vorm van een monstrans. Voor de niet-katholieken: dat is een object in de kerk waarin een hosti wordt bewaard. Deze boon wordt de monstransboon genoemd, of soms ook de ‘heilige boon’. Hij is hier moeilijk te krijgen, dus ermee koken wordt lastig.

Bijbelse dip

Terug naar de oude tuinboon dan maar. Volgens dr. Tova Dickstein, een expert in oude Bijbelse gerechten, werd al door de oude Israëlieten een ‘Bijbelse dip’ van tuinbonen gegeten, een gerecht dat door de millennia heen nagenoeg hetzelfde is gebleven en tegenwoordig luistert naar zijn Arabische naam: Ful medames. Hoogste tijd om die eens te gaan proberen dus!

Gedroogde tuinbonen

Voor dit gerecht gebruik je gedroogde tuinbonen. Ze wijn een stuk groter dan de bij ons bekende verse exemplaren en zijn te koop bij Marokkaanse supermarkten en soms ook bij de notenkar op de markt. Gebruik anders verse of diepvries tuinbonen.

Wat heb je nodig:

Voor 4 personen:

  • +/- 250 gr. gedroogde tuinbonen
  • zout
  • 2 el. olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl. gemalen komijn
  • ½ citroen
  • Verse kruiden zoals koriander of peterselie
  • 2 gekookte eieren
  • 1 ui

Hoe maak je het:

Week de tuinbonen een hele nacht in ruim zout water. Het velletje is nu zacht geworden en dat kun je nu verwijderen. Het is wat werk, maar maakt het gerecht wel veel lekkerder. Snijd het velletje langs de zijkant in en trek het los. Doe de gedopte en geweekte tuinbonen in een pan en zorg dat ze net onderstaan met water. Breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 30 minuten koken totdat ze zacht zijn. Pureer ze met een pureestamper (met het kookvocht) fijn en voeg nog wat zout, olijfolie, een geperst teentje knoflook en de komijn toe. Pers de halve citroen uit en voeg dat ook toe.

Decoreer met fijngehakte verse kruiden, plakjes ei en ringetjes ui en serveer de Bijbelse dip nog warm met bijvoorbeeld plat brood.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
7 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief