Hoe leef je zonder stress?

Van je stress afkomen
Mensen hebben tegenwoordig veel te doen. Het is vaak druk op het werk, je wilt je sociale leven onderhouden en natuurlijk wil je genoeg tijd met je partner doorbrengen. Als je een gezin hebt komt daar de zorg voor je kinderen bij. Soms levert dat stress op. Hoe ga je daarmee om?

Stress
Even stress is op zich geen probleem. Je hebt het nodig om te kunnen functioneren in drukke tijden. Soms echter kan het voelen alsof het teveel is. Zeker als mensen bijvoorbeeld financiële problemen, problemen met gezondheid hebben of werkeloos zijn. Dan is het moeilijk om van de stress af te komen.

Geloof en stress
Geloof wil zeggen dat je het hele leven overziet (‘beschouwt’, daarom heet het levens-beschouwing). Het zorgt ervoor dat je jezelf vragen gaat stellen: wat is belangrijk voor mij? Waar vind ik betekenis in? Waartoe ben ik als mens geschapen? Dat zorgt ervoor dat je afstand kunt nemen van alle dingen die gedaan moeten worden. Je bent tenslotte niet van de wereld. Je bent van jezelf en uiteindelijk hoor je toe aan ‘God’.

Praktische tips
Je bent dus gemaakt om vrij te zijn. Binnen die (van ‘God’ gekregen) vrijheid zijn er een aantal zaken die je kunt doen om met je stress om te gaan:

  • Doe dagelijks aan gebed, meditatie of yoga. Daarmee maak je tijd voor jezelf en voor ‘God’ en dat geeft rust.
  • Elke dag minimaal een half uur actief bewegen. Sporten haalt je uit je hoofd en in je lichaam, wat zorgt dat je de zaken veel beter overziet. Ook voel je je energieker!
  • Maak een to-do lijstje. Als je iets afgerond hebt, vink het dan af. Daardoor maakt je lichaam dopamine aan, een hormoon dat vrijkomt bij beloning. Dat geeft je een goed gevoel en daardoor wil je meer zaken afronden.

Tot slot kan je denken aan deze mooie woorden:

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Franciscus van Assisi

Zit jij soms met stress? Hoe ga jij daar mee om? Speelt je geloof daarin een rol? Laat het ons weten!

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
25 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief