Ingehouden woede

Het plaatje van Jona met een knalrood en furieus hoofd, uit de Kijkbijbel, maakte altijd veel indruk op me als kind. Heeft hij eindelijk alle moed bij elkaar geraapt om naar Ninevé te gaan, nog doodsangsten uitgestaan in de buik van een walvis ook, gaat God de mensen spáren! Hels is hij, hij kan maar beter dood. En God laat hem. Hij gunt hem zelfs een schaduwplek om te bekoelen. Maar als de woede niet overgaat, lokt God hem uit. De boom verdort.

Ik kan niet goed boos worden. Ik kan me wel boos voelen, maar ik durf het vaak niet te uiten. Ik ben bang om de ander te kwetsen of ik ben bang voor onbegrip of een tegenaanval. Ik bedenk allemaal redenen waarom die ander er niks aan kan doen. Maar ik blijf erover malen. Ken je dat, hele discussies voeren tegen iemand in gedachten?

De tekst gaat verder onder de foto van Jona in de Kijkbijbel.

In tranen uitbarsten

Het is niet altijd wijs om bijvoorbeeld ineens tegen je baas te gaan uitvallen. Terwijl het toch zo onrechtvaardig voelt. Ik barst vaak in tranen uit als ik boos ben, dat is helemaal zo gênant. Het gebeurde één keer op het werk en de reacties logen er niet om. Dat leer je dan wel af. Toch denk ik dat het best bevrijdend is om af en toe spontaan een boze uitflapper te maken. Het kan de lucht en je hart klaren. Ik durf dat eigenlijk alleen bij mijn vriend.

Krachtige energie

Anselm Grün, een Duitse Benedictijner monnik, schrijft in zijn boek Verandering dat een emotie als woede zo heftig kan zijn dat ze onze relaties en levensvreugde in de weg zitten. Volgens hem is het beter deze emoties niet te negeren of te onderdrukken. In plaats daarvan kun je leren je emoties te aanvaarden en ze te transformeren naar een bron van krachtige energie.

Boksbal

Sinds kort ben ik in therapie. En daar mag het, je woede uiten, maar ook daar vind ik het nog doodeng. Wat zal hij wel niet denken, wat zal er allemaal uitkomen, horen de buren het? De vorige keer durfde ik wat te duwen tegen een boksbal en kwamen er een paar, beetje zielige, boze woorden uit. Het was genoeg om een zee van tranen los te laten. “Volgende keer mag je er best wat geluid bij maken hoor” zei de therapeut. Ik giechelde ongemakkelijk.

Schreeuwen tegen God

Het helpt. Even flink tekeer te gaan tegen een boksbal of lekker schreeuwen naar de zee of tja, naar God, als je durft. Zo beschrijft Grün een ritueel waarin je je voorstelt voor God te staan en in tien minuten zeg je tegen God alle lelijks vanuit je woede. De emotie zal zich dan uiteindelijk gaan transformeren naar liefde, zo zegt Grün. Zal dat echt zo werken? Ik kan me voorstellen dat je er in ieder geval van uit de kramp gaat, dat je de boosheid als het ware durft aan te kijken, door Gods ogen.

Jona schreeuwt ongeremd tegen God: “Ja, natuurlijk ben ik boos!”. Heerlijk. Ik wil dat ook vaker doen, want het zít er nou eenmaal en het wil eruit. Misschien kan ik de ander daarna beter aankijken en constructief mijn waarheid vertellen.

Blijft spannend hoor. Hoe doen jullie dat? Ik hoor het graag!

2 comments on “Ingehouden woede
 1. Avatar Marijke schreef:

  Beste Rebecca.
  Ik kreeg de gelegenheid om een cursus Positieve Psychologie bij te volgen.Het was een proefproject. En ik ben iemand die schrijft. Ja ook ik was geregeld boos.Ik zat er geheel doorheen zo mocht ik onverwacht mij vrij schrijven middels de gegeven cursus welke ik online kon maken.Kreeg onverwachte handvatten en een heel wijze raad! Erger je niet maar verwonder je slechts.Het was best een uitdaging en heel hard werken maar het is gelukt. Met God aan mijn zijde hij gaf mij een hand middels alle mensen die mij hielpen.
  Ik hoop dat het voor jou ook mag lukken het malen te overwinnen en de rust mag vinden die je nodig hebt.

  • Rebecca Schoon Rebecca Schoon schreef:

   Dank je wel Marijke. Ja dat is een gouden tip. Verwonder je slechts. Ik heb vorig jaar nog een tissue-doos met deze tekst gegraveerd aan mijn schoonmoeder gegeven haha, het is haar lijfspreuk. Over het algemeen ben ik niet zo snel boos en kan ik het goede in alles zien. Maar soms… lukt dat even niet. Schrijven is inderdaad een prachtig medium! Het kan zo helpen om eerst alles van je af te schrijven. dank! Rebecca

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
8 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief