Is gezondheid een nieuwe religie?

Superfoods en strakgetrainde lichamen; Instagram staat er bol van. Gezondheid lijkt in onze tijd wel de nieuwe religie. Gezond eten en goed voor je lichaam zorgen, is prima natuurlijk. Maar hoe onschuldig zijn die perfecte plaatjes op social media? Wat doet dat met jouw zelfbeeld?

Als een onderwerp welig tiert op Instagram dan is het wel #health. Je kunt er talloze foto’s vinden van zogenaamde ‘foodies’ die foto’s tonen van hun übergezonde maaltijden. Het doet soms bijna fanatiek aan. Op hetzelfde Instagram wemelt het van de ‘wasbordjes’ en perfect afgetrainde lichamen die trots worden getoond.

Perfecte voorbeelden

Maar niet alleen op social media wordt dit ‘evangelie van het lichaam’ gepredikt. Welk magazine je rond deze tijd ook inkijkt, je krijgt tips, dieetadviezen en oefeningen om je lichaam klaar te stomen voor de zomer. Want januari betekent: goede voornemens, dus moet er hard gewerkt worden om een beetje in de buurt te komen van al die perfecte voorbeelden op social media. Trek jij daar iets van aan? Maakt het je onzeker? Of vind je die focus op de buitenkant maar grote onzin?

Gezond of ongezond?

Die zogenaamde gezonde kiekjes op Instagram blijken voor sommigen flink ongezond te zijn. Jongeren tussen de 14-24 jaar zijn erg gevoelig voor die zogenaamde perfecte plaatjes van Instagram. Uit onderzoek blijkt dat het zorgt voor toenemende onzekerheid over het lichaam, slaapproblemen, angst- en eenzaamheidsgevoelens en het werkt pesten in de hand.

Als je wat ouder bent, ben je daar misschien wat minder vatbaar voor, maar toch blijft het een opvallend gegeven. In plaats van dat die gezonde kiekjes je aanzetten tot een gezondere leefstijl, raak je er juist eerder ontmoedigd of gefrustreerd van.

Bewegen is ook goed voor je geest

Misschien ben je al niet zo sportief aangelegd, maar krijg je door dit soort fanatiek gedoe helemaal weerzin om wat aan beweging te doen. En dat is echt jammer, want bedenk dat je niet alleen beweegt voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Door te bewegen, kom je uit je hoofdmodus en dat zorgt voor ontspanning. Je doet dus niet alleen je lijf een plezier, je hoofd profiteert volop mee!

En eigenlijk is het ook best gek. In een tijd waarin een groot deel van de Westerse mens overgewicht heeft, is er tegelijkertijd die nadruk op extreem gezond en sportief leven. Dat zijn nogal tegenstellingen. Het ene uiterste versus het andere. Hoe zorg je nu voor een wat meer gebalanceerd leven?

Je lichaam als spiegel

Het helpt om te zien hoezeer je lichaam en je geest bij elkaar horen. Het gaat niet alleen om je lichaam. Net zo goed als het niet alleen gaat om je binnenste. Je lichaam vertelt iets over hoe je je van binnen voelt. Als je jezelf verwaarloost door bijvoorbeeld alsmaar slechte voeding te eten of niet van de bank af te komen, is dat een spiegel over hoe je naar jezelf kijkt. En dat geldt ook andersom. Als je enorm fanatiek bezig bent met er vooral heel goed uit te zien, kan het goed zijn dat daaronder een hoop onvrede zit over jezelf.

Je bent gemaakt naar Gods beeld. Je lichaam en je geest horen bij elkaar. Zorg dus net zo goed voor je binnenste als voor je buitenkant. Als dat een beetje in balans is, zul je ontdekken dat het ook makkelijker wordt blij te zijn met je lijf (inclusief alle putjes, kilo’s, bobbels en hobbels die je misschien liever niet had)…

 

Wat vind jij: zijn gezonde kiekjes van eten en sportieve mensen voor jou een stimulans, of juist niet?

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
16 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief