Kleedgeld als leergeld

Hoeveel kleedgeld geef je je puber en wat doe je als dat geld opgaat aan van alles en niets en er plotseling kleding nodig is?

Op het moment dat onze kinderen in de vierde klas van het voorgezet onderwijs zitten krijgen ze kleedgeld. Ze krijgen € 50,- per maand en daarbij ook nog zakgeld. Sportkleding en jassen hoeven ze niet zelf te betalen, echter de rest is voor eigen rekening.

Kleedgeld als goudmijn
Bij de oudste werkt dit perfect. Een jongen die niks nodig had. De ergste groei was voorbij dus dat kleedgeld was voor hem een goudmijntje.

Bij de tweede, mijn dochter, ging het anders. Ze kocht alles wat ze tegenkwam, allemaal goedkope prullaria.  Ze werd vaste klant bij Alie Express, Primark en Action. Wij zagen het gebeuren én lieten het gebeuren.
Mijn dochter had een paar fantastische maanden, totdat er echt kleding nodig was. Ze had een groeispurt en geen broek die meer paste…

Over de balk smijten
Ze had een probleem en wij moesten het maar oplossen. Maar ja, met kleedgeld ben je zelf verantwoordelijk. Dus wij legden het probleem bij haar terug. Hoe kon ze dit oplossen? Ze wist het niet. Daarom hebben we samen gekeken waar het mis ging en daarna oplossingen bedacht. In een speciaal schriftje ging ze inkomsten en uitgaven bijhouden (en ook even van de afgelopen maanden). Ze kreeg van ons een voorschot op het kleedgeld waardoor ze kon kopen wat ze echt nodig had. Samen maakten we een plan hoe ze dat terug ging betalen. Daarvoor was ook een bijbaantje nodig.  Dit werkte, ze heeft ervan geleerd.  Terugkijkend was het best lastig om het mis te laten lopen, maar het was ook nodig voor haar om te leren de juiste keuzes te maken.

En dit is ook wat we in de Bijbel lezen, in het Nieuwe Testament. Jezus geeft eerst het voorbeeld door dingen zelf te doen en vervolgens stuurt Hij de discipelen erop uit om hetzelfde te gaan doen. In Mattheus 17:16 lezen we dat het de discipelen niet lukt. In vers 17 spreekt hij de discipelen eropaan en gaan ze het gesprek aan.

Ik vind dit een heel mooi voorbeeld van opvoeden en pubers laten leren. Geef ze ruimte om fouten te maken. Dit is niet altijd makkelijk maar wel wijs!

Hoe doe jij dat met jouw kinderen?

Beeld: ING

One comment on “Kleedgeld als leergeld
  1. Avatar mar schreef:

    Dit is heel goed..maar soms moet je wel heel veel geduld hebben…ik denk ook wel dat bij veel jonge mensen dit een groot probleem is en ze heel veel schulden hebben opgebouwd

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
30 oktober 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief