Linda kijkt uit naar de wolf

De wolf is een beetje de underdog onder de dieren. Wie is er niet opgevoed met de grote, boze wolf en kent de term lone wolf niet? Naargeestig, eigenaardig en vooral gevaarlijk. Maar we kunnen ook wat van de wolf leren.

Tekst gaat onder foto verder

wolfLinda de Jong is educatief medewerker van een natuurcentrum en projectleider van een nieuwe tentoonstelling over de wolf. Ze volgt de ontwikkelingen over zijn terugkomst op de voet. “Zo’n tien jaar geleden kwam het nieuws dat de wolf echt zou gaan terugkeren naar Nederland. Yes, eindelijk gaat het gebeuren, dacht ik.”
Het terugbrengen van de dieren die uit hun leefgebied zijn gehaald, heeft haar interesse, vertelt ze. “Het laat het herstel van de natuur zien, dat vind ik – ook als christen – hoopvol. Verder heb ik gewoon een weak spot voor de wolf. Hij is echt verguisd en gedemoniseerd, en in zoverre uitgeroeid dat de laatsten in West-Europa, zich in Polen hebben teruggetrokken, terwijl ze in de achttiende eeuw gewoon nog in Nederland leefden. Dat-ie dan weer terugkomt, vind ik bijna een overwinning.”

Niet iedereen is het daarmee eens. Met name de argumenten van de schapenhouders zijn steekhoudend. De wolf kan een bedreiging vormen voor de kudde, dat lees je ook in de bijbel terug. In dat geval zijn er maatregelen nodig zoals bewakingshonden en rasters. En de schapen moeten ’s nachts veilig terug naar de stal. Deze maatregelen brengen veel werk en kosten met zich mee. Niet zo vreemd dus dat schapenhouders minder gecharmeerd zijn van de terugkomst van dit wolf. Dat schapenhouders voor elk door een wolf gedood schaap een schadevergoeding kunnen krijgen, neemt het verlies van een schaap niet weg.


Grote boze wolf

Is de wolf gevaarlijk voor kinderen? Linda de Jong: “Wolven hebben in het verleden kinderen aangevallen, maar dat komt omdat schapenkuddes vroeger door kinderen werden gehoed. Viel een wolf de kudde aan, dan waren kinderen weleens het slachtoffer.”

En dan heb je de angst voor hondsdolheid, een ziekte waarbij een wolf in de laatste fase zijn angst en rem verliest en alles bijt wat hij tegenkomt. Inmiddels is vrijwel heel Europa vrij van hondsdolheid, zo staat op de website Wolveninnederland.nl vermeld.
Wolven en mensen leven al jaren naast elkaar. Op vakantie in bijvoorbeeld Italië is er een grote kans dat je omringd bent door wolven zonder dat je dat weet. De Jong: “Waarschijnlijk zijn er in Nederland ook al meer, maar je ziet ze niet. In Duitsland leven zo’n 72 roedels, die zitten vrij dichtbij Nederland. De wolven kunnen Nederland makkelijk bereiken en dat doen ze soms al.”

wolf

Roedels zorgen samen

Dat wolven in roedels leven, spreekt Linda aan nu ze zelf moeder is. “Wolven zijn na mensen en apen het meest familiegericht. Ze letten op elkaar, ze zorgen met elkaar voor de pups. Die roedel is hun bestaan. De alphawolf die pups krijgt, krijgt heel veel hulp van de roedel als ze eten nodig heeft, als er gezorgd moet worden en opgepast. Dat doen ze samen en zo verdelen ze de zorg voor de kinderen.” Daar kan Linda de Jong als moeder van twee zoons alleen maar van leren. “Soms denk je: je moet het allemaal alleen doen, maar daar ben je eigenlijk helemaal niet voor gemaakt.”

Ze gaat deze zomer met haar gezin op vakantie naar Drenthe. “Waarschijnlijk maken we dan ook een uitstapje naar het wolvencentrum. Ik ben benieuwd of we sporen tegenkomen. Hoe dan ook gaan we meer van deze dieren zien.”

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
11 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief