Note to myself: vergeet nooit een moment voor jezelf te nemen

Als er iets voor mij al op jonge leeftijd vast stond, dan is het wel dat ik introvert ben. Vroeger was ik stil, verlegen, op mezelf. Nu heeft het leven me aardig wat lesjes gegeven om mezelf meer te laten zien en horen.

Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik fiets graag alleen, op mijn eigen tempo en met de wind in mijn haren en door mijn gedachten. Alleen kan ik mijn gedachten op een rijtje krijgen en mijn belevenissen weer eens doorkijken en verbanden leggen. Ik laad op als ik alleen ben. Ik lees, ik teken, maak of luister muziek. Ik mag zelfs graag een uurtje dagdromen, ogen dicht, fantasie aan, heerlijk!

Momenten alleen nodig

In gezelschap kan ik me ook prima vermaken. Ik vind het gezellig om te kletsen over serieuze dingen of de gewone koetjes en kalfjes. Als ik me op gemak voel ben ik spraakzaam, humoristisch en geïnteresseerd. Toch kost het me energie om in het gezelschap van mensen te zijn. Zeker als het geen goede bekenden zijn. Op een hele dag gevuld met mensen, heb ik echt momentjes alleen nodig.

Interne batterij

Als je drukte om je heen best gezellig vindt, is het lastig aanvoelen wanneer het tijd is voor even rust. Meestal voel ik dat pas te laat. Ineens, aan het einde van een drukke dag, merk ik dat ik me heel rot begin te voelen, zonder zichtbare aanleiding. Door vallen en opstaan en heel wat tranen heen heb ik geleerd dat dit het alarmlichtje is van mijn interne batterij: nu opladen!

Jezus deed het ook

Vroeger vond ik dat vooral heel stom. Waarom moest ik me afzonderen om op te laden terwijl anderen gewoon door konden gaan? Maar ik heb geleerd dat Jezus dat ook regelmatig deed: tijd nemen om zijn gedachten te ordenen. Hij zocht contact met God, zijn vader, om af te stemmen, om weer terug bij zichzelf te komen. Dus nu neem ik bewust de tijd die ik nodig heb: even opladen.

Lees ook

Hoe vaak neem jij een moment voor jezelf?

2 comments on “Note to myself: vergeet nooit een moment voor jezelf te nemen
  1. Avatar Thea schreef:

    Dit verhaal past ook helemaal bij mij.Het is zo herkenbaar alsof ik het zelf ben..
    Je accu gaat sneller leeg,en dan moet tie weer opladen. Dank voor uw verhaal

    • Fijn om te horen dat het herkenbaar is. Zodra je dat weet en er rekening mee houdt wordt het makkelijker is mijn ervaring. Maar je moet jezelf in de gaten blijven houden… groet! Geesje

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
29 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief