Recept: Honingkip met groene salade

Bijen eten honing. Ze verzamelen nectar uit allerlei bloemen en maken er honing van. Die bewaren ze in de raat als voorraad voor de winter wanneer er geen bloemen zijn. De bloemsoort waar de bijen hun nectar halen, bepaalt de smaak van de honing. Er zijn heel veel verschillende smaken en in heel veel landen wordt honing gemaakt. Zo ook in Zuid-Soedan waar Kerk in Actie het werk van partnerorganisatie ERP steunt. Deze organisatie leert vrouwen hoe ze bijen kunnen houden. Ze krijgen een eigen korf en de honing levert ze een broodnodige aanvulling op het gezinsinkomen op.

Ingrediënten voor 4 personen

• sap en rasp van 1 citroen
  • 2 el honing
  • olie om te bakken
  • olijfolie voor de sla
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • blaadjes van enkele takjes oregano
  • 500 g kippendijen
  • peper en zout
  • ± 400 g krieltjes in de schil,
  • schoongeboend
  • 100 g diepvrieserwten, ontdooid
  • 200 g bimi of broccoli, in
  • stronkjes en geblancheerd
  • 100 g peultjes, schoongemaakt en geblancheerd
  • 2 el witte wijnazijn

Bereiding

Roer het citroensap, honing, een scheutje olie, knoflook en de oreganoblaadjes door elkaar in een kom. Voeg de kippendijen toe en laat de kip in de koelkast 30 minuten marineren.

Dep de krieltjes droog met keukenpapier en snijd ze doormidden en de grote exemplaren nog een
keer.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de krieltjes al omschuddend in 20 minuten goudbruin. Verhit halverwege de
bereidingstijd van de krieltjes een andere koekenpan en bak hierin de kippendijen rondom bruin en gaar. Bestrooi de kip tijdens het bakken
met wat peper en zout.

Meng in een kom de erwten, bimi of broccoli, peultjes, citroenrasp, azijn en een scheutje olijfolie door elkaar en
breng de salade op smaak met wat peper en zout. Leg de kip op de borden en schep de krieltjes en de salade ernaast.

TIP: Nog wat kip over? Snijd ‘m de volgende dag in plakjes voor de lunch.

Dit recept komt uit het kookboek Aan tafel van Kerk in Actie.