Vakantievieren zonder schuldgevoel: kan dat nog?

Ben je ook alweer aan het aftellen richting de zomervakantie? Welke vakantiebestemming wordt het dit keer? Uitwaaien aan de Hollandse kust, snorkelen in Kroatië of wandelen in Oostenrijk? Of misschien wel die langgekoesterde wens: game spotten in Afrika of een fietstocht door Vietnam?

Vakantie vieren is heerlijk. Even los van alle verplichtingen tot jezelf komen en zeeën van tijd hebben voor je partner, kinderen en/of vrienden. In vakantie vieren zijn we ook best goed als Nederlanders. We zijn over het algemeen welvarend, hebben relatief veel vrije tijd en zijn behoorlijk reislustig. Waar je ook komt in de wereld, je komt vroeg of laat wel een Nederlander tegen.

Toerisme is niet zo onschuldig

Maar hoe blij we ook kunnen worden van al die vakanties en hoe vrolijk de reisadvertenties je ook toelachen, toerisme blijkt helaas niet zo onschuldig te zijn. Sla de krant er maar op na. Toeristen kunnen zich soms gruwelijk misdragen (zoals onlangs toen een ober in Praag door Nederlandse toeristen het ziekenhuis in werd geslagen). Ook kan het toerisme qua aantallen uit de hand lopen (Amsterdam neemt nu zelfs maatregelen om toeristen te weren uit de binnenstad).

En los van die onwenselijke sociale gevolgen is er nog het milieu. Toeristen laten de kraan soms wel erg makkelijk lopen. Zo stijgt het waterverbruik als gevolg van de toeristenstroom in het Middelandse Zeegebied in de zomer soms wel tot 300 liter per persoon! Dit zorgt voor watertekorten en verzilting. En dan hebben we het nog niet eens over de meest voor de hand liggende vervuiler: het vervoer naar je bestemming, waarbij het vliegtuig natuurlijk de kroon spant.

Tips om zonder schuldgevoel vakantie te vieren

Met al dit nieuws kan de lust voor reizen je een beetje vergaan. Voor mensen die met een blij gemoed jaar-in-jaar-uit op de fiets naar de camping op de Veluwe gaan, is dit allemaal natuurlijk niet van toepassing. Maar…. Zo zitten de meesten van ons niet in elkaar. Misschien spaar je al een paar jaar voor die ene mooie reis en zit je niet te wachten op moraalridders die de pret vergallen.

Is het nog wel mogelijk om zonder schuldgevoel vakantie te vieren? Jazeker! Wij verzamelden een paar praktische tips om te genieten van je vakantie, maar waarbij je wel zorgdraagt voor je omgeving.

1. Slim inpakken

Neem je eigen herbruikbare tasjes, lunchbakjes en waterfles mee. Dat scheelt toch al gauw heel wat afval.

2. Watergebruik

Als Nederlanders zijn we gewend dat er altijd voldoende water voor handen is. Dat vertekent ons beeld een beetje. Besef hoe kostbaar (drink)water is en ga er ook zo mee om.

3. Als toerist ben je een gast

Dat geldt op de camping, in een hotel, maar ook als je in een ander land bent. En een gast gedraagt zich… precies!

4. De prijs is niet alles

Ook weer zo typisch Nederlands: letten op de kleintjes. Laat geld echter niet de allesbepalende factor zijn bij je keuze voor vakantie. Helaas is een treinticket nog vaak duurder dan een vliegticket, maar laat het milieuaspect ook meewegen in je keuze.

5. Kies voor lokaal

Toch graag een keer (wat) ver(der) weg? Boek reizen en excursies die bijdragen aan de plaatselijke economie (zoals lokale etenswaren, souvenirs, restaurants, taxi’s) en bescherming van inheemse culturen (pas je kleding en gedrag aan).

6. Test

Durf je een stapje verder te gaan? Bereken met deze tool van Milieu Centraal welke impact jouw vakantie heeft op het klimaat en krijg praktische tips hoe je je uitstoot kunt verminderen.

Heb jij nog andere tips? We horen het graag!

 

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
21 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief