Vrij om te genieten

Ongeremd vrij zijn om te dansen in de zomer op een plein vol mensen, of om je te kleden zoals je wilt. Vrij zijn om te genieten van het goede dat het leven brengt, van heerlijk eten en de passie tussen mij en mijn minnaar. 

Het één lukt me beter als het ander. Vaak zitten zoveel muizenissen me in de weg, of krijgen de sporen van angst uit het verleden me te pakken, of overvalt me een schaduw van schaamte.

Al deze remmingen zitten me soms flink in de weg, om me over te geven aan wat er te genieten valt. Ik baal daarvan! Vrij wil ik zijn, helemaal vrij!
Voor mij is vrij zijn ook verbonden met mijn geloof. Valse schaamte is toch niet nodig, als je er op vertrouwt dat je een vrij mens bent in Christus? Ja, dat ‘in Christus´ klinkt nogal zwaar en ouderwets, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat anders moet uitleggen. Als geloof iets is als diep vertrouwen…het diepe vertrouwen, dat God vertrouwen heeft in mij, juist dat zou me vrij moeten maken. Geen ruimte voor een benauwd en benepen leven, maar voluit zoals je bent mag je leven. Dat geldt ook voor mij.

Nu in de zomer de zon vaak schijnt en de temperatuur oploopt, merk ik dat het me beter afgaat om te genieten en me vrij te voelen. De enorm bonte bermen langs de kant van de weg helpen mee blij te worden, net als het vette groen van de bladeren aan de bomen en de glinstering van de zee. In mij gaat het licht ook wat helderder schijnen. Het licht van de zon vermengt zich met het licht van God. Het gaat open in mij. 

Het is goed om hier te zijn, denk ik. Hier in dit leven, in deze wereld, met deze mensen. Ik geniet.

Opeens denk ik aan een lied, dat ik vanaf mijn studententijd ken en me altijd helpt om me even helemaal vrij te voelen. Het is een gouwe ouwe, maar in deze versie helemaal up to date. Ik ben benieuwd wat het met jou doet: The lady is a tramp

Waar kan jij ongeremd van genieten? Hoe verbind jij dat met jouw geloof of levensovertuiging?

Dit is een bijdrage van gastblogger: ds. Janneke Nijboer

One comment on “Vrij om te genieten
  1. Avatar Chris Blij schreef:

    Dankbaarheid is een voortdurende viering van het leven.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
14 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief