Waarom mediteren goed voor je is

Is meditatie nog iets onbekend voor je? Wil je weten wat christelijke meditatie voor jou kan betekenen? In deze blog vertelt Niels waarom mediteren goed voor je is.

Je leeft in het nu

Vaak zijn we zo druk met wat we moeten doen dat we vergeten te leven. ‘Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen aan het maken bent’ zei John Lennon. Mediteren helpt je om in het ‘nu’ te leven. Het verleden is geweest, de toekomst moet nog komen, het ‘nu’ is het enige dat er is.

Meer compassie

Meditatie helpt je in je contact met andere mensen. Wetenschappers van het Max Planck Institute lieten drie maanden lang een groep mensen zes dagen per week 30 minuten mediteren. Het resultaat was dat de hersenen waren veranderd. Deelnemers hadden meer compassie, minder stress, konden hun aandacht er beter bij houden en hadden betere sociale vaardigheden. Meditatie blijkt niet alleen goed te zijn om rustig te worden. Wonderlijk genoeg blijkt stilte juist goed te zijn voor je sociale vaardigheden!

Onderdeel van een Groter Geheel

Het ‘nu’ is ook het moment waarop je God kunt ontmoeten. God ‘gebeurt’ zegt men wel en er is geen ander moment om dat te ervaren dan in het heden. Meditatie helpt je bij het dat bewustzijn, helpt je om je open te stellen voor God

Het plaats het leven in perspectief. Wij mensen hebben de wereld niet gemaakt. Ook hebben we onszelf niet gemaakt. We zijn onderdeel van iets groters. God is God en mens is mens. Christelijke meditatie maakt je daarvan bewust. Het richt zich niet alleen op jezelf, maar ook wat er van God op je af komt. Het hangt niet alleen van jou af, het leven is ook iets dat je ontvangt van God. Dat relativeert het leven ook: je hoeft het niet allemaal zelf te doen.

Heb jij wel eens (christelijk) gemediteerd? Hoe was dat voor je? Doe je het nog steeds?

Doe je mee?
Ben je nieuwsgierig geworden naar christelijke meditiatie? Niels Gillebaard zal op zaterdag 17 augustus op het Graceland Festival in Vierhouten een workhop christelijke meditatie geven.

One comment on “Waarom mediteren goed voor je is
  1. Avatar Marij-ke schreef:

    Dat mindfulness eigenlijk ook een diep-religieuze, spirituele ontwikkelingsweg is, kan beter binnenskamers blijven. Wie zich verder in mindfulness verdiept, kan bijna niet om de religieuze kant heen. Dat komt doordat mindfulness in het hart religieus is: wie alles wat naar levensbeschouwelijkheid ruikt zou mijden, houdt niet meer dan een concentratietechniek over waarvan er dertien passen in een dozijn.
    Spiritueel het innerlijk geestelijk leven Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. == Het spirituele en het religieuze == Wat doorgaans met “religie” wordt aangeduid.
    Ben mij er van bewust dat er toch heel wat gebeurt waar ik achteraf heel stil van wordt. Ik kwam een keer thuis na het bezoek aan een vrouw welke ongeneselijk ziek is. Raakte geroerd en hoorde heel zacht een merel zingen. De elzenkatjes in bloei en bloesem aan de bomen. In december.

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
28 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief