Wie is de slechterik in het onbehaaglijke La Casa de Papel

Wie is de goede, wie de slechte? Deze vraag wordt gesteld in de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel; een bloedstollende serie waarin een groep de Koninklijke Munt binnendringt om daar zelf geld te drukken en daarbij onschuldige kinderen en volwassenen gijzelt.

De deuren zitten potdicht. Tientallen geweren zijn op hen gericht. Ze worden door het hele land op tv gevolgd. Binnen is een groep mensen. De gijzelaars en de gegijzelden zitten door elkaar heen; ze dragen allemaal een wapen en hetzelfde masker.

Gijzelnemers

Wie is er goed, wie is er slecht? Dat is de vraag die steeds wordt gesteld in de Netflixserie La Casa de Papel, een bloedstollende serie waarin een groep de Koninklijke Munt van Spanje binnendringt om daar zelf geld te drukken en daarbij gijzelaars gebruikt. Aflevering na aflevering wordt het steeds lastiger om deze vraag te kunnen beantwoorden. Wie is goed? Is het de gijzelnemer die uiteindelijk een vrouw in bescherming neemt of de slimme politieagent tegen wie ook een aangifte van huiselijk geweld loopt?

Je voelt je onbehaaglijk

Net zoals bij een misdaadserie als Penoza, waarbij je de hoofdrolspelers leert kennen, kan dat dubbele gevoel onbehaaglijk zijn. Het past zo niet in het zwart-witdenken waarin we de slechterik volledig omdopen tot monster. Je merkt dat je tegen je wil in sympathieke gevoelens ontwikkelt voor de hoofdpersonen. Dat het monster dat net een meisje heeft bedreigd bang, verdrietig en klein wordt als een van zijn geliefden iets dreigt te overkomen. Tekst gaat verder onder foto

Uiteindelijk is de kraak van deze groep onder andere een teken van verzet tegen het financiële systeem. Tegen de miljoenen die daar verdiend worden. De serie leert in al zijn hardheid en slechtheid dat weinig dingen echt zwart-wit zijn. Dat de behoefte om een schuldvraag te stellen vaak voorkomt uit een behoefte om gebeurtenissen en mensen te duiden. Om ze duidelijk te kunnen ordenen.

Dat een goed persoon ook slechte eigenschappen kan hebben, én andersom, kan verwarring zaaien, en je ongemakkelijk doen voelen, maar het kan ook een les zijn om te wachten met je oordeel. Om niet verbaasd te zijn als mensen die je wellicht in het hokje ‘goed’, ‘fout’, ‘links,’ of ‘rechts’ in staat zijn tot goede dingen. Niemand is puur goed of slecht, zelfs jij niet 😉.

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
29 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief