Zorg voor zuurstof!

Daar stond ik op onze overloop. Twee meisjes die niet konden slapen, gilden om aandacht van hun moeder. En ik stond aan de grond genageld. Ik kon niet meer nadenken, niet meer bewegen. Ik kon niet meer. Mijn man pakte mij stevig vast, de tranen kwamen en ik durfde toen voor het eerst te zeggen hoe bang ik was.

Een jaar lang bestond ons leven uit onderzoeken, afwachten en zenuwslopende uitslagen. Onze jongste dochter had onverklaarbare aanvallen van bewusteloosheid. Ik stond altijd aan, alert. Ik moest sterk zijn van mijzelf.
Angst, verdriet, boosheid, de vraag “God waarom!?”, Ik kropte het allemaal op.

Voor mij was dat “overloopmoment” het keerpunt. Als ouder wil je er 100% zijn voor je kind. Maar dat gaat niet als je jezelf wegcijfert.
Neem het veiligheidspraatje in het vliegtuig: Eigen zuurstofmasker eerst! Dit is niet voor niks weet ik nu. Want als jouw zuurstof op is, kun je onmogelijk zuurstof geven aan de ander.

Hoe ik de zorgen nu volhoud?
Ik ging stil staan bij mijn eigen verlangens en gevoel. Door niet meer sterk te hoeven zijn van mijzelf, ontdekte ik meer en meer de steun van mijn partner en mijn omgeving.

De diagnose van onze dochter en de zorgen kan ik er niet mee veranderen, maar wel hoe ik ermee omga en met welke kleur bril ik naar ons leven kijk.

Zorg jij voor een naaste?
Laat al je gevoel er zijn. Je hoeft niet continu sterk te zijn! Door kwetsbaarheid komt er ruimte om te zorgen voor jezelf. En er komt ruimte voor de ander om jou te helpen met jouw zorgen. Ervaar steun bij je geloof en bij de mensen om je heen. Laat dit jouw zuurstof zijn.

Maar hoe kom je bij je gevoel?
Breng bewust tijd met jezelf door. Zo wandel ik veel in mijn eentje. Nog een fijne: Ongestoord douchen / in bad. Of rust zoeken in een kerk. Stil staan bij hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt aan zuurstof. Ontdek wat voor jou werkt!

Door je zuurstoftank tijdig te vullen kun je blijvend zorgen voor de ander én voor jezelf!

Zorg jij voor een naaste? Laat al je gevoel er zijn. Je hoeft niet continu sterk te zijn!

Dit was een bijdrage van gastblogger:
Elisabeth van den Bos
www.mama25.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
12 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief