Zuurstof, een geschenk van God

Adem in en los, adem in en los, adem in en los, de muziek zwengelt aan, wordt heftiger en harder, het ademhalen ook. We liggen op onze matjes in de buitenlucht en oefenen Power breathing. Adem in en uit, adem nog een laatste keer in, maak een wave, zet druk, hou vast en blaas zachtjes uit. En dan stilte, ontspanning, tintelingen van ledematen, geen ademhaling, niks.

Het meest normale en vanzelfsprekend is ademhalen. Door adem te halen weet je dat je er bent. Dat klinkt logisch want als je niet meer ademt, ben je niet meer in dit leven. Maar haal je een keer diep adem, dan besef je dat je bestaat. Het omgekeerde is ook waar, zijn we gespannen of bang, dan ademen we snel en oppervlakkig. Dat komt onze gezondheid niet ten goede, je verliest het contact met jezelf.

De zon schijnt op mijn gezicht, ik voel de warmte en ben ontspannen en stil. Na twee minuten zonder adem te halen hoor ik “adem diep in, hou even vast en voel de zuurstof door je lichaam gaan en onverwacht komt er achteraan: weet dat zuurstof een geschenk van God is”

Al een aantal jaren ben ik gefascineerd door The Iceman. Voor wie The Iceman niks zegt, google maar eens op zijn naam Wim Hof of ‘The Iceman’. Wim Hof deed extreme dingen met kou, zo zat hij twee uur in een ijsbad, hij zwom op de Noordpool onder een 40 centimeter ijslaag door en hij beklom nagenoeg naakt de Kilimanjaro. Wim Hof ontwikkelde een methode (de WimHofMethode) die er op gericht is om je immuunsysteem te kunnen beïnvloeden. 

Het leek mij wel wat, in zo’n ijsbad zitten, enerzijds als uitdaging maar aan de andere kant wilde ik ook weten of koudetraining iets met mijn gezondheid zou doen. Wij (mijn lief en ik) besloten om een adem- en koudetraining te volgen. Op een vrijdagochtend in januari van dit jaar, half 7 stapten we in de auto voor onze eerste training. Het was vooral mijn idee om dit samen te ondernemen. Mopperend zat lief naast me: “Ik hou niet van kou en ook niet van vroeg opstaan”. 

We leerden de WimHofMethode met Power breathing, we leerden klein ademen met Buteyko breathing en we leerden om te gaan met kou. Op de terugweg na de eerste training zat manlief met een grote glimlach in de auto: “Dit is echt leuk” grinnikte hij.

Sinds de training sta ik elke dag vroeg op. Voordat mijn gezin ontwaakt pak ik mijn matje en begin de dag in stilte. Twee minuten dwing ik mezelf stil te staan bij het woord “dankbaarheid”. Ik dank (God) voor alle goede dingen. Ik vervolg mijn ritueel met één van de ademtechnieken en als ik daarmee klaar ben sluit ik mijn ritueel af met een ijskoude douche. Elke keer wanneer ik onder die koude straal stap denk ik, zoooo wat is dit koud, maar daarna kan voor mij de dag beginnen.

Het was een weg, een nieuwe ademhalingstechniek aanleren. Vooral het loslaten vond en vind ik een moeilijk element. Je totaal overgeven aan iets nieuws, aan niet ademhalen, aan loslaten en ontspannen en aan het accepteren van kou. ‘Kou is je vriend’ moet ik mezelf iedere keer weer toespreken. Regelmatig moet ik mezelf dwingen niet te denken aan de bergen wasgoed, het werk, de kinderen, de geluiden om mij heen en de zorgen van alledag tijdens mijn ochtendritueel. Maar het brengt mij zoveel goeds, dat ik (bijna) iedere dag start met dit ritueel.

Ademhalen, je doet het zonder na te denken, je hele leven lang. Soms is het goed om daar weer eens bij stil te staan en het ademhalen te oefenen op een andere manier. Want goed ademhalen verbind je niet alleen met jezelf, maar ook met God. 

Wil je meer weten over ademhalingstechnieken? Er is heel veel te vinden op internet. Ik adviseer wel om een techniek bij een deskundige coach aan te leren.

 

One comment on “Zuurstof, een geschenk van God
  1. Avatar Mar schreef:

    Bij sportrusten.nl wordt er ook aandacht aan Ademhaling en kou gegeven en hardlopen

Deel dit verhaal:
LEV

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
4 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief