Loslaten geeft de kans om iets opnieuw vast te pakken
Wat als je je droom moet loslaten? Een droom over je eigen onderneming, die je niet kan realiseren. Of over je kind dat niet op die school kan blijven. Een droom van kinderen krijgen überhaupt, omdat het niet lukt. Over een relatie, je huwelijk, dat je maar niet kunt vlottrekken. Of een droom over een vrijwilligersproject, om dichtbij iets goeds te kunnen doen en het verschil te maken. Of juist ver weg, in een land waar je verliefd op bent geworden, en ook op de mensen daar. Of een droom over überhaupt iets kunnen doen, enigszins een normaal leven kunnen leiden.
Als je zo’n droom moet loslaten; dat is verschrikkelijk. Het is geen ‘gewone’ teleurstelling, zoals er vele zijn. Bij het loslaten van je droom voel je dat er iets uit je wordt weggerukt. Het snijdt je door je ziel. Zo’n droom is iets van jou dat niet verder kan. En hoe moet jij dan verder?
Deur sluit en opent
Maar al te gauw zeggen mensen: ‘Waar een deur gesloten wordt, gaat een ander weer open.’ Die spreuk is er ook met een variant op God: ‘Waar God een deur sluit, opent Hij weer en ander.’ Maar dan heeft God wel een erg morbide rol in het uiteenspatten van een droom. Ik geloof niet dat het uiteenspatten van een droom in zichzelf zin heeft. Maar al te vaak is onze menselijkheid, en hoe we elkaar in de weg zitten, of hoe ons lijf functioneert, de oorzaak van de nachtmerrie. Daar valt niks zinnigs in te ontdekken. God huilt denk ik net zo goed.
Loslaten en opnieuw vastpakken
Een andere spreuk gaf me meer houvast: ‘Door los te laten kun je iets op een andere manier vastpakken.’ Maar al te vaak blijven we ons aan onze droom vastklampen. Het grootste verdriet ontstaat als we niet willen loslaten. Omdat het zo verschrikkelijk veel pijn doet. Even loslaten geeft de kans om even je vingers te ontspannen en je droom opnieuw rustig vast te pakken op een andere manier. Als je situatie is zoals die is, hoe kun je je droom dan opnieuw vastpakken? Dat brengt je vaak wat dieper dan de vorm van je droom: die school, die klant, dat leven, dat land, die activiteit, die man of vrouw. Dan ontdek je dat je droom niet vastzit aan een bepaalde vorm, maar dat het je om iets groters of diepers gaat. Waar ging het je in je droom om?
Offers
Je droom op een andere manier vastpakken vraagt wel offers. Je droom zal niet hier en nu op deze manier in dit ongewijzigde leven plaatsvinden. Dan moet je stappen zetten. Soms afscheid nemen. Veel vaker gaat het erom dat je je droom eens vanuit andere mogelijkheden gaat bekijken. In omdenktaal: wat zijn de mogelijkheden? Nee, vaak geen mogelijkheden om alsnog je droom te realiseren op die manier en in die vorm. Hoewel, soms geeft loslaten ook de ontspanning om juist wel je droom weer vast te kunnen pakken.
Droom behouden of verliezen
Loslaten betekent dus niet dat je droom voorbij is. Wel dat de realisatie ervan er niet zo uit gaat zien als je wilde. Als je daar wel aan vasthoudt, wordt het een nachtmerrie. Als je hem op een andere manier vastpakt, kan het zijn dat je droom toch op een onverwachte manier uitkomt. Wie zijn droom verliest zal hem behouden. Wie alles doet om zijn droom te behouden, zal hem verliezen.
Roeli
Wanneer je met God overleg voert en en niet je eigen droom gaat najagen, heb je er geen probleem mee om eigen ideeën/dromen los te laten. Toen ik mijn eerste man door kanker dreigde te verliezen aan de dood, koos hij voor het eeuwige leven bij God en kon ik onze (tijdelijk gescheiden) toekomst ook in Zijn handen leggen… Dat is niet loslaten, maar in God’s hand leggen… Daar leerde ik van. Dat ook het verlies van mijn tweede man de deur opende naar het pad dat God mij liet zien.
9 februari 2019God is goed.ps 139
Joke
Je droom kan definitief voorbij zijn! Loslaten is dan een rouwproces.
9 februari 2019Het laat jou niet los, het heeft je gevormd tot wie je nu bent. Mijn droom kan ook niet “anders vastgepakt” worden maar er vormt zich na een moeilijke periode een nieuwe, andere, passende droom!