Maak van Blue Monday een mooie dag (+ 5 tips)

Maak van Blue Monday een mooie dag (+ 5 tips)

17 januari 2022 0

De feestdagen zijn voorbij en we zitten alweer halverwege januari. Buiten is het grijs en koud en je weet dat de winter nog niet voorbij is. Daarom geven we je op deze Blue Monday een paar tips die je helpen om mild voor jezelf te zijn deze wintermaanden.

We leggen de lat vaak behoorlijk hoog voor onszelf. Of het nu die stapel boeken is die je nog moet lezen, of die kilo’s die er echt nog af moeten voor de zomer. Of wat dacht je van thuiswerken en dan ook nog je kinderen bezig moeten houden, of aan het schoolwerk moeten krijgen? Hoe zorgen we ervoor dat we reële verwachtingen hebben van onszelf? En hoe kunnen we wat minder streng zijn voor onszelf? Een paar tips:

Merk op hoe je je voelt

Ben je angstig? Of moe? Voel je irritatie, of verdriet? Stop het niet weg, maar merk het op. Emoties, ook de ongemakkelijke, zijn een signaal. Misschien is het tijd om even naar buiten te gaan. Die telefoon weg te leggen, of de drukte van je gezin achter je te laten. Geef jezelf momenten om op te laden of een potje te huilen.

Let op je ademhaling

Vind je het lastig om op te merken hoe je je voelt? Let dan eens op je ademhaling. Adem je vluchtig, snel en zit je ademhaling hoog? Dat duidt vaak op spanning. Adem een paar keer bewust in- en uit. Laat de adem naar je buik zakken. Merk je wat dit met je doet? Neem een paar momenten op de dag om bewust even in- en uit te ademen. In onderstaande video geeft Niels Gillebaard een oefening om snel tot rust te komen:

https://youtu.be/6mp3DOoP3N8

Accepteer een shitty dag

De ene dag krijg je meer voor elkaar dan de andere dag. Eis niet van jezelf dat je elke dag even productief of goedgemutst bent. We zijn geen machines, maar mensen van vlees en bloed. Wees blij en dankbaar voor goede dagen, en accepteer de shitty dagen. Is het zo’n shitty dag? Stel je doelen dan bij. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel?

Stop met vergelijken

Staar je niet blind op wat je bijvoorbeeld van anderen ziet op sociale media. Het is maar een plaatje en je weet niet hoe het echte leven van hem of haar is. En ja, sommige mensen krijgen meer voor elkaar. Er zijn ouders die de grappigste knutselwerkjes voor hun kinderen bedenken, of die een punctueel dagschema volgen…. Maar jij bent jij, met jouw situatie, met dat waar je goed in bent, en dat wat je lastig vindt. Het heeft geen enkele zin om jouw leven naast dat van een ander te leggen. Je doet je best en dat is genoeg. Vergelijk jezelf niet met een ander, maar met jezelf.

Relativeer

Probeer jezelf niet altijd even serieus te nemen. Dat kan lastig zijn, zeker als er van alles gaande is in de wereld. Maar… je hoeft niet de hele dag het nieuws te volgen. Zet het even uit. Vergeet niet te spelen en te lachen. En als je dat moeilijk vindt, doe dan even een wedstrijdje gekke bekken trekken. Of bekijk een komisch filmpje. Bedenk: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten allemaal improviseren. Dus het is niet meer dan logisch dat er dan hier en daar wat misgaat… 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk