Maak van de zondag een bijzondere dag (+ video)

Maak van de zondag een bijzondere dag (+ video)

20 november 2022 2

Hoe herinner je de zondag? Was het een dag van naar de kerk moeten? Een boswandeling? Bezoek aan familie? Onderuitgezakt op de bank sport kijken? Er is iets met de zondag, tenminste: ik vond het altijd een fijne dag. Een dag waarop niks moest, waarin het tempo lager lag, een dag die wezenlijk anders was dan doordeweeks. 

 

Een écht zondagsritueel hadden we thuis niet. Misschien toch de kerkgang, maar die was toen ik ouder werd niet verplicht. Het kan dus ook een zondagsritueel zijn om juist op die dag géén ritueel te hebben. Helemaal omdat je doordeweeks als kind én als ouder al in een vast stramien zit.

Ritme geeft rust

Zondagsrituelen kunnen van alles zijn. Het hangt van jezelf af, waar heb je zin aan, wat wil je vriend of vriendin, hoeveel tijd mag het kosten? Maar ik zou je toch adviseren om er écht een andere dag van te maken dan doordeweeks. Heb je doordeweeks geen aandacht voor elkaar of voor anderen? Dan op de zondag. Doordeweeks geen tijd om uitgebreid aan tafel te zitten? Doe het op zondag. Heb je doordeweeks geen gelegenheid om iets aan je geloof te doen? Dat kan op de zondag. Maar hou het vol, want juist een ritme geeft rust. En leg uit waarom je het doet, waarom je het belangrijk vindt. Eén dag in de week. Dat is niet teveel gevraagd.

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
2 reacties op “Maak van de zondag een bijzondere dag (+ video)
 1. Marijke

  Mijn herinnering aan de zondag als kind. We gingen naar de kerk er was geen moeten je ging gewoon. Kreeg een zondagse jurk aan en mooie schoenen
  mocht buiten spelen het was echt een bijzondere dag. We aten ’s ochtends beschuit en ’s middags brood en het avondeten was speciaal met draadjes vlees. Het was echt een vrije dag wij hadden 6 dagen school. En zondag was het een fijne dag.

  12 februari 2019
 2. Marijke

  Volhouden. En leg uit waarom je het doet, waarom je het belangrijk vindt. Eén dag in de week. Dat is niet teveel gevraagd.Die ene dag in de week kan ik niet aan voorbijlopen. Afgelopen zondag.De 1ste Lezing uit het Oude Testament – Jeremia 17: 5-10 en de tweede Lezing uit het Nieuwe Testament – Lucas 6: 17-26. Welke ik als lector las. Terwijl ik mij aan het voorbereiden was kwam het gelezene wel even binnen!!
  Waarom doe ik dat en hoe doe ik dat. Ik lees alsof het aan mij geschreven is.Waarom vind ik dat belangrijk mij inleven wat de bijbel voor mij als boodschap heeft en nu juist in een eredienst samen in gemeenschap van zijn gemeente zo belangrijk vindt.
  Om als gezegende mensen samen de nieuwe week in te mogen gaan met zijn Woord als kompas. Zijn Geest als steun in de rug om tegen tegenwind te kunnen doorstaan. Zijn tegenstem te mogen ontdekken vanuit de meditatie met als Thema – Harde of zachte heelmeester?

  20 februari 2019

Reacties zijn gesloten.