Maak van je stem geen afrekening

Maak van je stem geen afrekening

12 maart 2021 0

Ook zo’n hekel aan dat gedraai en gekronkel van Rutte? Of die flaters van Hugo de Jonge aan het begin van de coronaperiode? Ben je Carola Schouten en dat geschutter met de boerenprotesten ook zo zat? Thierry Baudet en die antisemitische app-groepen? Maar deze week is je kans om het ze betaald te zetten. In een stemhokje. Jij. En je rode potlood. We zullen ze krijgen!

“Een reactie op eerder beleid”, zo wordt deze politieke tendens vaak door de media omschreven. Na een aantal jaren beleidsvoering door een bepaald kabinet gaat na vier jaar vaak het roer om. Dan wordt er via verkiezingen afgerekend. En vier jaar kan lang duren; vraag dat maar aan progressief, links Amerika. Daar zit inmiddels Joe Biden op het hoogste treetje. Maar hoewel het politieke nieuws uit de Verenigde Staten ná het aftreden van Trump geluwd lijk, zijn de tegenstellingen binnen Amerika dat zeker niet. Integendeel: de kloof tussen Republikeinen en Democraten lijkt groter dan ooit. 

Een stem tégen een politicus of een partij is nooit een stem vóór iets. De Socialistische Partij (SP) had daar jarenlang een handje van: “Stem nee, stem SP”, “Stem tegen, SP”, dat soort teksten. Maar toen deze partij een aantal jaren geleden de mogelijkheid kreeg om mee te regeren, trok men zich gauw terug in de oppositiebanken. Waarom? Is ergens tegen zijn soms makkelijker dan ergens voor staan? Is afstand nemen makkelijker dan je verantwoordelijkheid nemen? Ik vermoed het. 

Tuurlijk, na vier jaar is de tijd ook gekomen voor politici om verantwoordelijkheid af te leggen voor de keuzes die ze maakten. Die keuzes kunnen je zijn tegengevallen, en misschien is het tijd voor verandering. Maar een afrekening vanuit boosheid of frustratie is weliswaar te begrijpen, maar tegelijk ook de makkelijkste weg. En de eenzaamste. Probeer je te verdiepen, probeer je te verbinden aan een ideaal, aan mensen met hetzelfde ideaal. Ergens vóór staan opent altijd een gesprek, ergens tégen zijn sluit een gesprek juist af. Wellicht maakt het je leven een stukje lichter. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl