Column: Mag ik de huidskleur?

Column: Mag ik de huidskleur?

19 april 2021 0

Er worden portretten getekend in de klas. De kleurpotloden worden met zorg gekozen. Geel, oranje, bruin of zwart voor de haren. Blauw, groen of bruin voor de ogen. En ‘huidskleur’ voor het gezicht. Die ‘huidskleur’ is een zacht, zalmachtig roze. Een onbestemde kleur, alsof je je hele gezicht met rouge hebt gepoederd. Eline, die een Aziatisch uiterlijk heeft, twijfelt of ze wel ‘huidskleur’ moet gebruiken, of toch geel of oranje. Alicia, met een licht getint uiterlijk, kleurt haar gezicht met hetzelfde potlood waar ze gisteren nog een boomstam mee getekend heeft. Simone verzucht thuis tegen haar moeder: ‘Ik wou dat ik ook ‘huidskleur’ had.’ Haar moeder aait haar over haar bruine arm: ‘Je hebt al huidskleur lieverd.’ 

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar mij raakt het. Als juf, als moeder, als mens. 

Geen vaste kleur

Het woord ‘huidskleur’ betekent: “de kleur van de menselijke huid, die varieert van bijna zwart en donkerbruin tot licht-beige of -roze. Iemands huidskleur is het product van de genen van beide biologische ouders en de invloed van zonlicht.” Huidskleur is dus geen vaste kleur. Ondanks dat wij in het Nederlands met ‘huidskleur vaak hetzelfde licht zalmroze tintje bedoelen. 

Het was mij bij het tekenen al vaker opgevallen, dat de kleur van de menselijke huid zo moeilijk te vatten is, zonder allerlei tinten te mengen. Met stiften bleek dat helemaal een crime. Het wordt of zuurstokroze of zandkleurig of boomstambruin. In mijn grote kleurdoos zaten zeven tinten blauw en groen, maar de opties voor je vel bleken heel gelimiteerd. Een vriendin attendeerde me op het bestaan van skintone kleurpotloden en stiften. Het Engelse ‘skintone’, in tegenstelling tot ‘huidskleur’, geeft ruimte aan een hele variatie van tinten voor de menselijke huid. En geeft zodoende ruimte aan de prachtige diversiteit aan menselijke kleur, zoals God die geschapen heeft. God maakte de mens, als wezen zoekend naar contact en liefde, ieder met dezelfde intentie. Maar met zo’n diversiteit aan uiterlijke verschijning. 

Deze quote van stemacteur, muzikant, producer Dave Willis geeft het prachtig weer:

– tekst gaat verder onder de afbeelding –

In je eigen kleur kleuren

Toen ik vorige maand jarig was, wist ik wel wat ik wilde hebben: een setje potloden in 12 tinten ‘huid’. En stiften in 24 tinten. Ik werd er zo blij van. Omdat er zoveel prachtige kleuren zijn in mensen. Ik hoef geen reclame te maken, maar toch hoop ik dat in steeds meer schoolklassen, in steeds meer huizen het ‘huidskleur’ potlood gewoon lichtroze wordt en er een speciaal setje potloden of stiften is, om de diversiteit aan kleuren mensen mee te tekenen. Dat alle juffen, meesters, (groot)ouders kinderen de mogelijkheid bieden voor skintone diversiteit. Omdat iedereen het waard is, iedereen het verdient, om zichzelf in zijn eigen kleur te kleuren. 

Kleur je mee? 

PS: Wil je zelf een set aanschaffen? Zoek dan op skinetone potloden of markers (stiften). 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder