Mag je nog wel lummelen op vakantie?

Mag je nog wel lummelen op vakantie?

9 juli 2022 1

Hoe was je vakantie? Het is dé vraag als je een langere periode vrij bent geweest. Meestal gevolgd door: Waar ben je geweest? Wat heb je gedaan? Want vakantie betekent in de beleving van velen: weggaan en iets bijzonders doen. Is vakantie zonder deze ingrediënten eigenlijk wel vakantie? Mag je ook nog gewoon lekker lummelen? Gewoon even niks doen. 

Wat nou als je lekker thuisgebleven bent? Of naar de zelfde camping ging als de voorgaande jaren? Of gewoon in Nederland bleef, in plaats van iets vers en exotisch? En wat als je geen bergen beklommen hebt, niet hebt gesnorkeld in een koraalrif, geen bungee jump hebt gedaan. Als je gewoon op een klapstoel gezeten hebt met een boek. Of hebt gepicknickt in het park. Lekker gewoon. 

Lummelen op vakantie

Onze werkdagen hangen van prestaties aan elkaar. Want op je werk moet wel gewerkt worden. Als je het goed doet, krijg je soms meer betaald. Prestaties lonen. Maar moeten we dan ook in onze vakantie presteren? Moeten we een to do-lijstje aftikken? Moeten we er echt iets van gemaakt hebben? Ik heb er moeite mee. En ik vraag me dan af: mag je nog wel lummelen? 

Overspannen van vakantie

Mag je nog lekker niksen? Thuis op de bank Netflixen, omdat je dat nu eenmaal leuk vindt. Met vrienden in de tuin barbecueën of een spelletje doen. Bij de tent hangen op een camping en dan zeven boeken lezen. Ik vind lummelen echt heerlijk. Ik kan ontzettend genieten van tijd die gewoon voorbij gegaan is, zonder dat er echt iets moest. Gewoon genieten van het moment. Een ijsje halen. Het rondje fietsen wat je al zo vaak gefietst hebt. Een dutje doen in een hangmat. Maar ook mijn plezier in lummelen wordt soms verpest door het moeten. De gedachte dat je iets gedaan moet hebben, iets moet hebben beleefd. En het moet bijzonder zijn, nieuw, verfrissend, uniek. Je mag niks gemist hebben. Je zou nog overspannen raken, alleen van de vakantie. 

Alles zien op vakantie

De kleuters uit mijn klas zaten vanmiddag de hele van de pauze in de zandbak. Ze graven een kuil, die een ander kinds straks weer dichtgooit. En morgen graven ze opnieuw een kuil, of maken ze juist een berg. Ze schommelen minutenlang. Ze fietsen rondjes over het plein. Als er mensen zijn die echt weten hoe ze moeten lummelen, dan zijn het kleuters wel. Ze genieten van het moment. Ze vertellen welke smaak ijs ze gegeten hebben in het weekend. En: ‘Oh, dat boek heeft mama ook voorgelezen, leuk!’ Herhaling vinden ze heerlijk. In tegenstelling tot volwassenen. Kennissen vertelden eens dat ze op vakantie waren gegaan naar Portugal. Het was er prachtig! Ze wilden àlles zien. Ieder toeristisch hoogtepunt moest worden bezocht. Er was geen tijd over om eens lekker op een terrasje te hangen in de zon. Een recept om vermoeider van vakantie terug te komen dan voordat je ging.

Opgefrist en uitgerust

Er is weer een werkjaar om, het is tijd om even bij te komen. Leg er geen druk op, maar laat het gebeuren. Zoek de balans. Bedenk wat je echt wil doen en hoeveel tijd je lekker wil verlummelen Zodat je opgefrist en uitgerust weer op je werk terugkomt. 

Lukt het jou om gewoon even lekker te lummelen? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Mag je nog wel lummelen op vakantie?
  1. Rienk

    Absoluut!

    21 juni 2021

Reacties zijn gesloten.