9x manieren om toe te leven naar Pasen
De tijd voor Pasen is traditiegetrouw een periode om tot rust te komen en te investeren in je geluk. Maar hoe doe je dat, tussen al je studie, werk, hobby’s en sociale bezigheden door? We zijn al zo druk met leuke en minder leuke dingen. Wij zetten een paar ideeën voor je op een rijtje om toch tijd vrij te maken en zo toe te leven naar Pasen.
1. Maak een wandeling met inhoud
Uit onderzoeken blijkt dat wandelen goed is voor de mentale en fysieke gezondheid. Ontbreekt het je aan motivatie of ben je erop uitgekeken? Holy Hub wil je daarbij helpen. Als je je opgeeft, krijg je voor elke zondag tot en met Pasen een mail met daarin een kleine overdenking en een aantal gespreksstarters. De overdenkingen zijn gemaakt naar aanleiding van een korte bijbeltekst. Waar en wanneer je wandelt, dat bepaal je zelf.
2. Vasten: ga de uitdaging aan
Vasten voor Pasen is afzien van bepaalde zaken om zo ruimte te maken voor God en/of andere dingen die belangrijk voor je zijn. Het kan betekenen dat je ergens van afziet, zoals vlees en vis of koek en snoep. Je kunt ook met iets nieuws te beginnen, zoals elke dag een kaartje sturen. Met de vastenkaart van Kerk in Actie krijg je per week een nieuwe uitdaging. Als je er iets voor voelt, kun je ook nog eens bijhouden hoeveel geld of tijd je bespaart met je actie. Ook al is de actie begonnen, je kunt nog steeds meedoen tot en met Pasen.
3. Volg Yoga ‘Road to Easter’
Laurien Walraven van Riverbloom neemt je in de yogaserie ‘Road to Easter’ mee op weg naar Pasen. Ze vertelt: “In de periode van 17 maart tot 7 april gaan we met elkaar nadenken, voelen en reflecteren over en rondom Pasen. Door beweging, ontspanning, Bijbelteksten en inspiratiemomenten nodig ik je uit om mee zoek te gaan naar wat Pasen voor jou betekent en hoe jij dit thema in dit seizoen vorm mag geven. In de vier yogalessen, gehouden in een besloten Instagram community, creëer ik ruimte voor jouw persoonlijke reis met God – je bent welkom zoals je bent, waar je ook staat in je reis met God!”
4. Schrijf elke dag iets positiefs op (over jezelf!)
Ari Schol schrijft tot en met Pasen elke dag iets aardigs op. Over wie? Over haar zelf! Dit is waarom: “Hoe gewend ben ik niet om op mezelf te vitten? Hoe vaak hoor ik niet mijn kritische stem? Ik ben toe aan een andere stem. De stem van liefde en bemoediging.”
5. Beleef The Passion
Op Witte Donderdag 1 april zendt KRO-NCRV het grootste paasevenement van de Nederlandse televisie live uit vanuit Roermond. Omdat fysieke aanwezigheid dit jaar vanwege corona anders zal zijn, wordt The Passion interactiever en kun je online onderdeel zijn van de elfde editie van het paasevenement.
6. Hang een speciale kalender op
De veertigdagentijdkalender neemt je mee op weg naar Pasen. Voor iedere dag is er een bijbeltekst, een vraag om over na te denken of een oproep om aan de slag te gaan. Ook Otto Grevink (MijnKerk) leverde een bijdrage aan deze kalender. Zo kom je iedere dag een stapje dichter bij het paasfeest.
Bestel de kalender of ontvang de kalender elke ochtend in je inbox.
7. Doe online QR-codespel
Beleef Pasen op een fysieke en uitdagende manier met De PaasChallenge. De PaasChallenge van 2021 is een coronaproof online QR-codespel waarbij deelnemers in groepjes van twee personen van alle leeftijden (of meerdere personen uit één huishouden) mee kunnen doen. Het is speciaal geschikt voor tieners in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar.
8. Organiseer activiteiten met kids
In een gezin of met neefjes, nichtjes of buurkinderen kun je aan de slag gaan met het thema Pasen. Kliederkerk maakte een overzicht met activiteiten die je kunt doen. Zoals een pesachmaal bereiden, een palmpasenstok maken of een animatievideo over Pasen bekijken. Ook kun je met het doeboek ‘Kliederkerk Pasen (1,50 euro) ‘Ik ben er voor jou’ ontdekken wat Pasen betekent.
9. Retraite in eigen huis
Bij een retraite zonder je jezelf bewust even af van de bewoonde wereld. Je gaat op ontdekkingsreis in jezelf en komt erachter hoe het nu echt met je gaat. Retraitecentrum De Spil biedt van 8 tot en met 12 maart een retraite aan die je thuis kunt doen. Het idee is om elke dag een half uur apart te zetten voor persoonlijk gebed. Je krijgt een persoonlijk begeleider die naar je luistert en je bemoedigt.
Heb jij tips om toe te leven naar Pasen? Laat het ons weten :-).
Een rustige en goede tijd op weg naar Pasen toegewenst!