Meditatie: troost en vreugde voor de wereld [nieuwjaar]

Meditatie: troost en vreugde voor de wereld [nieuwjaar]

2 januari 2021 0

Comfort en Joy, troost en vreugde: we hebben beiden nodig. Juist nu. Er wordt ook in het nieuwe jaar veel veerkracht en flexibiliteit van ons verwacht en door de lockdown kunnen we maar weinig samen zijn. We hopen je op MijnKerk lichtpuntjes te brengen. Ook als je niet veel van dit jaar verwacht, mogen we de boodschap van het goede nieuws brengen. 

Het mooie dicht-lied van vandaag zet drie verschillende reacties uiteen op de komst van God. De aarde is hard, reageert niet, is koud en somber; de hemel staat in vuur en vlam met engelen die ‘halleluja’ zingen; maar de moeder van Jezus houdt de baby vast en kust hem. Je hoeft niet hoog en verheven te zijn om God te aanbidden, zegt Chrisina Rossetti. Wees zoals Maria. Open je hart en hou van hem.

Lezen: Lucas 2: 28-32 (NBV)

Toen Simeon het kind zag, nam hij het in zijn armen en dankte God. Hij zei:
“Heer, ik ben uw dienaar.
Nu kan ik rustig sterven,
zoals u mij beloofd hebt.
Want nu heb ik zelf de redder gezien.
U hebt hem gestuurd om alle volken te redden.
Hij is het licht,
hij wijst de volken de weg naar u.
Hij is de held van uw volk Israël.”

Meditatie (Sally Phillips)

Er is ook een omhelzing in deze lezing. Maria en Jozef hebben baby Jezus meegenomen naar de tempel, als ze tegengehouden worden door een oude man, Simeon. God heeft hem beloofd dat hij de Messias zal zien voordat hij overlijdt en hij heeft een hele lange tijd gewacht.

Het lijkt misschien niet veel voor omstanders – een oude man, die uitroept over een baby – maar Simeon heeft vele jaren op deze dag gehoopt en ervoor gebeden. Hij vertrouwde op God en God vertrouwt hem nu toe hem voorzichtig zacht in zijn armen te houden. Terwijl hij het Licht van de wereld dichtbij zijn hart wiegt, steekt Simeon de loftrompet. Het leek niet veel, maar Simeon was de eerste die in Jezus herkende wie hij werkelijk was.

Vanuit vertrouwen groeit vertrouwen, en vanuit liefde vloeien uitingen van liefde voort – dramatisch en onmerkbaar – die liefde kunnen brengen in de somberste winters.

Wat kan ik geven? Je hart. Houd van hem en van anderen. Het lijkt misschien niets, maar zoals ze zeggen: “Als je denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, probeer dan eens te slapen met een mug om je heen.”

Geven

Neem een moment vandaag om stil te worden en aan God te vragen om bij je te komen.
Stel je voor dat je je armen opent om zelf baby Jezus in je armen te houden en word je ervan bewust hoe dat in je hart voelt om te doen.

Gebed

God van de hele wereld, help ons om vandaag te leven met Simeons geloof en Maria’s liefde, dat we met zachtheid en moed ons vrij mogen geven aan anderen zoals U zich vrij hebt gegeven aan ons. Amen.

Luistertip

De campagne Comfort & Joy is oorspronkelijk geschreven door de Church of England.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink