6 tips voor meer zelfvertrouwen

6 tips voor meer zelfvertrouwen

14 oktober 2021 0

Kennen jullie ook dat negatieve stemmetje in jezelf dat zegt: “Ik kan dat niet” of “Anderen vinden me vast niet capabel”. Ik ken dat stemmetje maar al te goed. Hierbij een aantal tips die mij helpen mijn zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ik hoop ook voor jou.

Hoe meer ik mezelf waardeer om wie ik ben, hoe gelukkiger ik mij voel. De druk om goed te presteren wordt dan een stuk minder. Ik heb minder stress en meer ontspanning. Van daaruit gaan dingen meer vanzelf, meer organisch. Je zult merken dat mijn tips niet gaan over je talenten ontdekken of je successen tellen, maar daar juist los van staan. 

1. Word je bewust van dat negatieve stemmetje

Negatieve gedachten kunnen je extra onzeker maken. Wat jouw gedachte is bij een situatie, maakt hoe je je voelt. Oefen om niet-helpende gedachten als: “Anderen vinden me vast niet leuk genoeg” om te buigen tot helpende gedachten als “Ik ben de moeite waard”. Dit is een proces van jaren. Bewustwording van dat stemmetje is een belangrijke eerste stap. 

2. Creëer samen een positieve sfeer

Een roddelcultuur of een sfeer van wantrouwen is snel gemaakt en werkt destructief. “Wie goed doet, goed ontmoet” is een veelgehoord cliché, maar nog steeds even waar. Van bevestiging, complimenten en een positieve sfeer krijgen wij nou eenmaal meer zelfvertrouwen. Als iedereen het gevoel heeft dat hij er mag zijn, dan ontstaat er wederzijds vertrouwen. Wees de initiator voor de positieve sfeer! Vermijd groepen waar een negatieve sfeer hangt! Ook als dat op een werkplek is. 

3. Maak jezelf niet afhankelijk van je prestaties

Ga bij jezelf na of je jouw zelfvertrouwen vooral te danken hebt aan je prestaties en vooral bezig bent met wat je bereikt hebt. Mij heeft dat in ieder geval niet gelukkiger gemaakt of meer zelfvertrouwen te krijgen. Ja, tijdelijk. Maar niet voor de lange termijn. Het maakt streberig, legt een druk op om nog meer te presteren en creëert hogere verwachtingen. Er is niets tegen presteren als het je ook kracht en plezier geeft, maar stel er ervaringen tegenover waar je jezelf waardevol vindt, los van prestaties.

4. Eén mens die jou onvoorwaardelijk respecteert

Als je iemand hebt – partner, vriend(in), familie – die jou puur waardeert om wie jij bent, geeft dat een enorme boost. Of je nou lief, gek, brutaal, fel, relaxed, luisterend, stil of chagrijnig bent: je bent bij voorbaat goed zoals je bent. Wees je ook bewust van het feit dat je gezegend bent met de mensen die om je geven. Maak jezelf onafhankelijk van de mening van wie dan ook. Wat maakt het eigenlijk uit wat zij denken? Je bent al rijk.

5. Oefen dankbaarheid

Als je je bewust wordt van je zegeningen, focus je op het positieve, op de dingen die goed gaan in je leven. Je kijkt minder naar wat je niet hebt of kunt. Mij helpt het om regelmatig in een dankbaarheidsdagboek te schrijven, zodat ik mij bewust ben van alle kleine en grote dingen die mij zomaar ten deel vallen, elke dag weer.

6. Zoek de kern in jezelf die van God komt

Ik ervaar dat er iets diepers is, wat veel helender is dan de bevestiging van anderen en de prestaties die je levert. Het is als een kern van vertrouwen. Dat je al geliefd bent voordat je geboren werd. Dat je een uniek mens bent net als alle anderen. Iedereen is even waardevol. Henri Nouwen, priester en schrijver, zegt het kernachtig in zijn boek Binnen geroepen: “Je zult steeds meer worden wie je naar waarheid bent – kind van God. Daar ligt je eigenlijke vrijheid”.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon