Met deze tip ben je altijd een relaxte ouder op vakantie

Met deze tip ben je altijd een relaxte ouder op vakantie

22 augustus 2021 0

Vakantie is de tijd om te ontspannen en de boel de boel te laten. Maar als ouder neem je de bron van veel gepieker vaak gewoon mee op vakantie: je kinderen. Op vakantie gaan met kinderen brengt zijn eigen zorgen met zich mee. Maken ze wel vriendjes? Slapen ze wel door? Slaan ze elkaar de hersens niet in op de achterbank? 

Ik ben een moeder van het bezorgde type, met avontuurlijke kids. Thuis spelen ze buiten en zie ik van hun gestunt alleen de blauwe plekken en schaafwonden terug. Op vakantie gaan we veel als gezin op pad en kan ik al hun capriolen met eigen ogen aanschouwen.

Alles behalve relaxed

Zo huurden we deze zomer een bootje in Giethoorn. Ik hou niet zo van boten, het wiebelt en je kan er zomaar uit vallen. Maar voor de kinderen niets leukers dan de boot laten schommelen en staand op de voorplecht alle bruggen aan te tikken. Doodsangsten stond ik uit. Dit beloofden twee lange uren te worden.

Tip: Wat als?

Van een lieve vriendin die psycholoog is leerde ik hoe ik dit soort gepieker kan aanpakken. Door te bedenken wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren. Meestal zijn het namelijk eerder angsten gebaseerd op ‘Wat als…’ Het is niet de reële situatie waar ik over pieker. Als ik nadenk over de angst die ik voel, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Ik bedacht me zodoende wat er kòn gebeuren in de boot: een nat pak? Ze kunnen allemaal zwemmen. Een beschadigde boot? We zijn gewoon verzekerd. En zo daalde de rust weer neer. In tegenstelling tot echte zorgen is piekeren vaak alleen je druk maken over dingen die zouden kunnen gebeuren en eigenlijk gewoon opgelost kunnen worden. 

Kids redden zich wel

Op vakantie met je kinderen is steeds weer los laten. En dan ontdekken dat ze zich veel beter kunnen redden dan je denkt. 

Hoe zorg jij ervoor dat je een relaxte ouder bent op vakantie? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder