Leven in het nu… met volle aandacht

Leven in het nu… met volle aandacht

1 juni 2020 0

Heb je ze wel eens zien lopen? Ouders voorop, met rugzakjes en wandelschoenen. Ferme pas. En een paar stappen daarachter, sloffend, met ongeïnteresseerde blikken, de (tiener)kinderen. Ik was vroeger ook geen wandelaar. Waarom zou je gaan lopen, als je veel sneller bent met de fiets? Mijn liefde voor wandelen groeide eigenlijk pas toen ik bij het bos ging wonen. Ik ging er door de jaren heen steeds meer heen. Eerst alleen met lief en later kids. Toen met een groepje of een vriendin. Nu ook steeds vaker alleen.

Lopen in de regen

Vorige week zondag aan de lunch verzuchtte ik dat ik wilde wandelen. Even het hoofd leeg lopen. Frisse lucht in ademen.  Mijn lief merkte fijntjes op dat het regende. En tot mijn eigen verbazing reageerde ik met: maakt mij niet uit. Wat had ik vroeger een hekel aan regen!  Zo’n natte broek die aan je benen plakt. Inmiddels kan het me niet meer schelen als ik ga wandelen en het regent. Ik kleed me erop, met een goede jas en een pet. Ja, ik word nat, maar zolang ik loop, krijg ik het heus niet koud. En zo liep ik zondag in de regen in het bos. Het geluid van getik en gedrup onder de bomen. Het honderduit gefluit van vogels. De frisse kleuren groen van de bomen en varens. Het mistige uitzicht in de verte. Wat was het prachtig.

Plannen maken voor later

De huidige tijd, waarin we meer thuis zijn, er weinig vermaak buiten de deur is, is een tijd waarin ik meer stilsta. Ik sta stil bij wat ik eigenlijk echt wil. Zit ik op de goede plek? Wat wil ik bereiken in mijn carrière? Wat is eigenlijk echt belangrijk? Wat ga ik allemaal doen of oppakken zodra het weer kan? Waar droom ik van? En al snel ben ik vooral met de toekomst bezig. Met plannen maken voor later.

Met volle aandacht leven

Zo lopend in het bos realiseerde ik me hoe heerlijk het is om gewoon te zijn. Niets te hoeven. Gewoon er te zijn, te lopen, te horen, zien en ruiken, simpelweg te leven! Die momenten neem ik veel te weinig. Er is altijd wel iets om over na te denken. En nu was er even niets anders dan nu. Bewust heb ik mijn gedachten uit gezet. Even niet dromen, even geen plannen. Regen of geen regen. Gewoon met volle aandacht leven.

 

Wat zijn de dingen waarin jij het gevoel ervaart met volle aandacht te leven in het nu?  

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder