Microcheating: een nieuwe manier van vreemdgaan

Microcheating: een nieuwe manier van vreemdgaan

25 juni 2018 0

Microcheating is een vorm van vreemdgaan waarbij er niet echt sprake is van overspel, maar waarbij je je wel emotioneel aan iemand anders verbindt. Maar wanneer is iets nou vriendschap en wanneer is het microcheating?

Bij overspel denk je vaak aan een seksuele relatie of een innige verliefdheid op iemand terwijl je in een relatie zit. Microcheating is een nieuw soort vreemdgaan en past helemaal in deze tijd waarin we verkleefd zijn aan onze telefoon. Je herkent microcheating aan bijvoorbeeld steeds appcontact hebben met een andere persoon dan je eigen partner – iemand met wie je seksuele spanning zou kunnen beleven. Soms krijgt die persoon in je telefoonlijst voor het gemak een andere naam of weet die persoon niet eens dat je getrouwd bent of een relatie hebt. Je doet in feite niks met elkaar, en kunt niet betrapt worden, behalve dat je je mobiel als een leeuwin bewaakt, want het voelt toch niet helemaal prettig als je man of vrouw die appjes leest.

Zuivere vriendschap

Wat microcheating lastig – te duiden – maakt, is dat het zoveel lijkt op een vriendschap die je met iemand hebt. En een vriendschap met iemand anders dan je eigen partner wordt niet zozeer onder overspel gerekend. Vriendschappen met andere mensen kunnen heel waardevol zijn voor je geloofsleven en zelfs voor je huwelijk, zegt benedictijnpater en schrijver Anselm Grün. De schrijver haalt het voorbeeld van Teresa van Avila aan, zij had een innige vriendschap met haar biechtvader Gracian en met Johannes van het Kruis. De vriendschap met deze mannen hielpen haar om later te kunnen spreken van een vriendschap met God.

Juist de vriendschap met anderen stelt je ervoor open om door God verlicht te worden, schrijft Grün. Het is mogelijk om een zuivere vriendschap met iemand anders dan je eigen partner te hebben als de intenties juist zijn en als je bewust afziet van een seksuele relatie. Je kunt het vergelijken met de vriendschap die je vroeger had met die ene vriend, met wie je de mooiste gesprekken kon voeren zonder verliefd op elkaar te worden. Het enige verschil is dat als je een relatie hebt je die vrijblijvendheid van toen (als vrijgezel) mist. Er is geen keuze behalve dan die vriendschap, als je je relatie tenminste wilt behouden. Belangrijk om je te realiseren.

Waar ligt de grens?

Wat is nou de grens tussen vriendschap en microcheating? Misschien kun je het zoeken in de openheid. App je ‘s avonds nog steeds stiekem met die ander en mag je partner absoluut niet in je telefoon naar je appgeschiedenis kijken, dan kun je je oprecht afvragen of je intenties wel helemaal zuiver zijn. Fantaseer je over die ander, wordt die ander een vervanging van je eigen partner? Wees voorzichtig en bescherm je huwelijk.

Anselm Grün is positief en tegelijkertijd realistisch als het om vriendschap tussen mensen gaat waarbij er een seksuele spanning kan heersen. Hij zegt dat als de vriendschap helder is en ook met de huwelijkspartner eerlijk onder ogen wordt gezien, deze wel degelijk vruchtbaar kan zijn voor het huwelijk. Het moet alleen geen vlucht worden voor het huwelijk.

Hoe open ben je over ‘andere’ vriendschappen?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl