Mijn zus is bewust geen moeder

Mijn zus is bewust geen moeder

3 juni 2019 2

De vriend van mijn zus liet laatst de knip zetten. Klaar met de vruchtbaarheid. Ik ken veel mannen die dat een bepaald moment, meestal rond hun veertigste, hebben laten doen. Er zijn kinderen genoeg. Dus na een kleine ingreep en is het klaar. Mijn zus en zwager hebben geen kinderen en toch volgde daar – ruim voor de veertigste- de knip.  Ze besloten samen dat ze definitief geen kinderen willen krijgen.

Ik wist dit natuurlijk al jaren. Ze zijn altijd eerlijk geweest over het niet hebben van een kinderwens. Maar nu het zo definitief werd, heb ik daar toch even bij stilgestaan. Mijn zus krijgt dus echt geen kinderen. Het had me altijd zo bijzonder geleken, dat je zus moeder wordt. Maar dat gaat dus niet meer gebeuren.

Idealen op de eerste plaats

Ik praat met mijn zus regelmatig over kinderen en opvoeden. Ouderschap is een groot deel van mijn leven en dat deel ik met haar. Ze heeft er ook ideeën over en zet me aan het denken over mijn keuzes. Mijn zus en zwager zijn heel principieel. Ze staan voor hun idealen en brengen offers daarvoor. Een kind opvoeden volgens hun principes is in deze maatschappij lastig. Ik merk dat bij mijn kinderen al. Als ze thuiskomen van school met dingen waar ik niet helemaal achter sta. Je houdt het niet tegen. Mijn zus en zwager willen hun tijd en aandacht inzetten voor hun idealen. Dat zetten ze op de eerste plaats. Daarom kozen ze ervoor geen kinderen te willen krijgen. Want, vertelde mijn zus, kinderen verdienen het om juist op die eerste plaats te staan.

Voordelen en nadelen

Bewust geen ouders worden heeft vele voordelen. Kunnen gaan en staan waar je wilt. Geen rekening hoeven houden met slapen, eten, vermaak voor één of meer minimensen. Tijd voor jezelf, om je te ontwikkelen, te gaan voor je dromen en idealen. Geen gedoe met oppas, geen ge-maham! als je op de wc zit. En geen gehang aan je lijf en nooit met je blote voeten op de Duploblokjes stappen. Ik heb zeker respect voor hen die ervoor kiezen bewust geen ouders te worden. Ik benijd ze soms stiekem om hun vrijheid. Het is mooi als je kunt kiezen wat bij je past.  Maar als mijn kind mij wakker maakt met een knuffel, zingend achterop de fiets zit of mijzelf of mijn lief terugzie in mijn kinderen, dan weet ik weer waarom ik wél moeder geworden ben.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
2 reacties op “Mijn zus is bewust geen moeder
 1. Jelmer

  Ik (man, 30 jaar oud) heb nooit een kinderwens gehad. Ik heb geen gevoel bij kinderen, je moet je hele leven omgooien en ik word al gek als een kind door de supermarkt loopt te krijsen of schreeuwen.

  Wel heb ik altijd de gedachte gehad dat het ooit zou moeten omdat ik niet alleen wil blijven en een evt. vrouw in mijn leven wel kinderen wil. Dat moment is nu, ik weet dat mijn vriendin in de toekomst (eerst trouwen natuurlijk) heel graag kinderen wil.

  Mijn weg om hier mee om te gaan? Dat er zoals in de laatste alinea beschreven genoeg leuke dingen zijn aan het ouderschap. Gezellig geklets achterop de fiets of in de auto en ‘iets’ dat uit jezelf voortkomt en echt een ‘bezegeling’ is van de liefde tussen mij en mijn partner.

  3 juni 2019
  • Geesje

   Hi Jelmer, dank voor je eerlijke reactie. Lijkt me best lastig, als je hier anders in staat dan je partner. Ik hoop voor je dat de wens uiteindelijk meegroeit met jullie relatie en uiteindelijk de zwangere buik. En, eerlijk is eerlijk, je mag best moeten wennen aan een kind!

   3 juni 2019

Reacties zijn gesloten.