Minder kopen: dit levert het mij op

Minder kopen: dit levert het mij op

11 november 2019 0

Door minder en bewust kleding en spullen te kopen help je het milieu en het klimaat. In deze blog lees je hoe ik dat doe en wat het me oplevert.

Ik woon in een dorp en een voordeel is dat er weinig winkels zijn. Ik vermoed dat sommigen zullen denken: voordeel? Dat is toch een nadeel? Maar niets is minder waar. Wij wonen in  een dorp met voldoende voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen. Op de fiets naar de supermarkt en een keer een pizza halen, allemaal geen probleem. Maar echt winkelen, dat kun je hier niet. Er zijn twee kledingwinkels en één woonwinkel. Niet eens in mijn smaak. Dus als je echt even wilt shoppen, zul je toch echt naar De Stad moeten.

Bewust bezig

Ik ben al een tijdje bewust bezig met minder kopen. Er wordt geen boterham minder gegeten hoor. Maar ik koop maar weinig nieuwe kleding en spullen voor in huis. Het scheelt een berg geld, tijd, ruimte in je huis en het spaart het milieu. Doordat ons dorp maar weinig winkels heeft kom ik minder snel in de verleiding om dingen te kopen die ik niet nodig heb.

Tweedehands maakt extra blij

Als ik ga winkelen, weet ik altijd goed wat ik zoek. Wat ik mis of moet vervangen. Ik winkel heel bewust. Natuurlijk, ik zie ook regelmatig een leuk shirtje of mooie kaarsen en ik koop heus wel eens iets onnodigs. Maar ik merk dat ik een stuk selectiever geworden ben.  Ik probeer mijn kleding ‘eerlijk’ te kopen. Geen ‘made-in-bangladesh’ goedkope items. Geen kleding die gemaakt is om na een seizoen weggegooid te worden. Ik koop veel tweedehands. Daarmee bespaar ik geld en weggegooide kleding en spullen op de afvalberg. Het andere voordeel van tweedehands kopen is dat je minder keus hebt.  Weer zoiets waarmee sommigen het oneens zullen zijn. Maar als je minder keus hebt ben je extra blij met dat wat je wel vindt. En ik word minder verleid tot impulsaankopen.

Nieuwe look

Ik ben ook fan van de kleding- en schoenmaker. Sommige items hebben even wat aandacht nodig, om een nieuwe ronde mee te gaan. Soms is het een kwestie van zelf wat kleine aanpassingen doen voor een nieuwe look voor een oud item. 

Toch teveel

Ik ben geen heilige hoor, van sommige dingen heb ik gewoon nog steeds te veel. Knutselmaterialen, pennen, stiften en washitape, ik heb meer dan ik nodig heb. Gelukkig hebben we op ons dorp ook geen knutselwinkel…

Ben jij bewust bezig met wat je koopt? Hoe doe je dat? En waar? Laat het me weten in de reacties.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder