Minder pleasen? Aflevering 4 van DIEP helpt je daarbij

Minder pleasen? Aflevering 4 van DIEP helpt je daarbij

11 mei 2021 0

In de vierde aflevering van DIEP was ex-profvoetbalster Anouk Hoogendijk te gast. ‘Hoe geef ik mezelf het geluk dat ik anderen gun?’ Oftewel: ‘hoe ben ik minder bezig met pleasen?’ Is dit een levensvraag waar jij je in herkent? Als jij jezelf teveel wegcijfert: lees in deze blog de antwoorden van deze aflevering van DIEP.

Ook deze keer waren er weer drie wijzen die kwamen helpen bij het beantwoorden van de levensvraag. Counselor Claudia Krumme kwam als eerste en deed met Anouk een oefening die ‘Innerlijk kindwerk’ heette. Ze ging daarbij terug naar haar kindertijd.

Vroege ervaringen en geluk

Ervaringen van toen waren oude wonden die telkens werden aangeraakt als ze gekwetst dreigde te worden. ‘Je bent goed zoals je bent’, zei ze tegen haar jonge zelf. ‘Sommige mensen zijn het niet waard je te kwetsen. Laat niet iedereen toe. Alleen de mensen die er echt toe doen.’ Teruggaan naar je kindertijd kan je helpen oud zeer op te lossen waar je nu nog steeds last van hebt.

Geluk van anderen

De tweede wijze was predikant Szaszi Bene. Hij vond het mooi dat Anouk zoveel haalde uit het gelukkig maken van anderen. ‘Maar wat als het geluk van een ander ten koste gaat van dat van jezelf?’ vroeg presentator Joram Kaat zich af.  Om die vraag verder te beantwoorden kwam als laatste lichaamsgericht psycholoog Ester de Vos.

Geluk van jezelf

Zaken die je meemaakt als kind worden opgeslagen in je lichaam. Ester deed een aantal eenvoudig lichaamsoefening met Anouk. Het was belangrijk voor Anouk meer ‘naar je eigen verlangens te luisteren. ‘Hou je van jezelf?’ vroeg Ester tot slot. ‘Dat heeft nog nooit iemand aan me gevraagd. Ja ik denk het wel’, zei Anouk. ‘Ik ben erachter gekomen dat het geluk van anderen mij echt gelukkig maakt.’ Wel was duidelijk geworden ‘dat ik wel weer een moment voor mijzelf moet inplannen. (…) Daar ben ik de afgelopen tijd wel een beetje aan voorbij gegaan.’ Je kunt er pas voor anderen zijn als je ook je eigen grenzen respecteert was daarmee de laatste wijze les van de avond.

Welke levensles haalde jij uit deze aflevering van DIEP?
Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard