Minder werken, zodat je meer tijd hebt voor wat je belangrijk vindt

Minder werken, zodat je meer tijd hebt voor wat je belangrijk vindt

23 juni 2022 2

Minder is meer, zo luidt de gevleugelde uitspraak. Maar hoe zit dat met werk en geld? Ik denk dat iedereen wel minder zou willen werken, zodat je meer tijd hebt voor wat je belangrijk vindt. Dus: kun je met minder geld méér van het leven genieten?

‘Hoe minder ik heb, hoe gelukkiger ik ben’. Het is een van de verrassende uitspraken die gedaan wordt in de documentaire ‘Outsiders’, waarin tv-maker Tim den Besten mensen portretteert die andere keuzes maken. In een uitzending over inkomen volgt hij een drietal dat een heel eigen weg bewandelt om in hun onderhoud te voorzien: een straatmuzikant, een zelfverklaard kunstenares en een soort moderne Robin Hood. 

Creatief levensonderhoud

Danny, de moderne Robin Hood, vult zijn maag met eten dat weggegooid wordt. En dan gaat het niet om half afgekloven broodjes hamburger uit de prullenbak, maar om eten dat nog in prima staat is, maar door supermarkten wordt weggegooid. De kunstenares kiest na dertig jaar werken als directiesecretaresse haar eigen weg. Ze leeft nu van zo’n 35 mensen die haar maandelijks sponsoren met een tientje per maand. En de Deense straatmuzikant stopt zijn ziel en zaligheid in zijn straatoptredens, of hij er nu vijf of vijftig euro mee verdient. 

Je rijk voelen

De verhalen van de drie deelnemers verschillen, maar er is een gemene deler: hoewel ze naar de maatstaven van onze maatschappij niet veel bezitten, voelen ze zich rijk. Hoe zit dat? Wat zorgt ervoor dat ze zich rijk voelen? Voor een deel zit dat in dat ze zich autonoom en onafhankelijk voelen. Naar eigen zeggen, zijn ze geen ‘slaaf’ van een systeem, hoeven ze geen werk te doen tegen hun zin en zijn ze baas over hun eigen agenda. 

Hou jezelf een spiegel voor

Hoewel deze voorbeelden misschien wat extreem zijn, houden ze je wel een spiegel voor. Want: 

 • In hoeverre werk jij om je vaste lasten te betalen? 
 • Leef je om te werken, of werk je om te leven? 
 • Hoeveel vrijheid heb je om je eigen tijd in te delen? Om die dingen te doen die je belangrijk vindt? 
 • Ben je baas over je agenda of is de agenda baas over jou?
 • Is geld voor jou een doel of een middel?
 • Voelt je bezit als lust of als last?
 • Wat maakt dat je je rijk voelt?

Zou jij ook wel minder willen werken, om zo meer tijd te hebben voor wat jij belangrijk vindt? Wat houdt je tegen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
2 reacties op “Minder werken, zodat je meer tijd hebt voor wat je belangrijk vindt
 1. Bert

  Werk om te leven. Zelf ben stop ik 2 jaar voor mijn aow datum. Ben al 1 dag minder gaan werken. Voor je het weet is je aardse leven voor bij. Heb je dan wel genoten? Of heb je alleen oog gehad voor het bijeen schrapen van geld?

  3 februari 2020
 2. M

  Na mijn scheiding heb ik zeer bewust de keuze gemaakt om parttime te gaan werken om er voor mijn kids te kunnen zijn. Daardoor kunnen ze 50% van hun tijd bij me zijn en de andere 50% bij hun moeder. Het is geen vetpot, maar we redden het. Meer geld maakt echt niet gelukkiger. En we beleven gouden tijden met elkaar! Geen seconde spijt gehad van dit besluit

  4 februari 2020

Reacties zijn gesloten.