Mirjam leidt een kerk in de buurt van de tramaanslag

Mirjam leidt een kerk in de buurt van de tramaanslag

19 maart 2019 0

Zo’n 300 meter van de plek van de aanslag vandaan, kwamen Utrechtse christenen bijeen om te bidden. Ook Mirjam Verschoof was daarbij aanwezig. Zij geeft leiding aan De Haven, een pioniersplek van de Protestantse Kerk Nederland in de wijk Kanaleneiland. Op CIP.nl deelt zij haar reactie op de gebeurtenissen van maandag waarbij drie doden vielen.

Wanneer hoorde je erover?

“Ik kreeg vanochtend al allemaal appjes: “Ben je veilig, Mirjam?” De appgroep van De Haven ontplofte, iedereen vroeg zich af of iedereen veilig was. Het is een goede plek waar iedereen even die bezorgheid kan uiten, elk leven is kostbaar maar je checkt toch eerst of iedereen die je kent er nog is.”

Wat was je eerste reactie?

“Ik dacht: ‘Kyrie Eleison, Heer ontferm u’. Kanaleneiland heeft al een bepaald imago en daarom is het extra pijnlijk dat het hier gebeurt en vooral als het iemand is met een Turkse achtergrond, dat bevestigt alle stereotypen. Ontferm u over de situatie en over de persoon die dit gedaan heeft, ontferm u over de mensen die nog vechten voor hun leven.”

“Ik maak me zorgen over de situatie op Kanaleneiland, er zijn hier best wel wat dingen gebeurd. Dus ik bid dat de wijk er sterker uit mag komen, dat God vrede geeft in de harten van de mensen en dat het niet polariserend werkt maar dat mensen juist met lege handen bij elkaar en bij God mogen komen. Ik geloof dat ook. De mensen in Kanaleneiland hebben veel veerkracht.”

“Ondanks alle gebrokenheid heeft God de wereld in zijn hand. En Hij houdt ook Kanaleneiland in zijn hand. Daar gaan we vanavond ook voor bidden.”

“Vorig jaar was er nog een nare gezinssituatie waarbij een agent zwaargewond raakte tijdens een brand in een woning. Ik was daar toen ook bij en ik kreeg gelijk van een 17-jarige jongen uit de buurt een jas omgeslagen omdat ik daar in allerijl op afging. Ik hoop dat we dat ook niet vergeten.”

Gaat de kerk iets organiseren naar aanleiding van de gebeurtenissen?

“Sowieso wordt er altijd al op maandagavond gebeden. Op de Trumanlaan wordt vanavond ook gebeden, in geloofsgemeenschap Huis van Vrede, hier zal aan alles ook extra aandacht worden besteed. Daar in de buurt was ook een inval vandaag maar dat is aan de andere kant van de straat. Maar goed, alles hier op Kanaleneiland is dichtbij, de schrik zal er goed in hebben gezeten.”

“Bij deze gebedsavond zal ik ook aanwezig zijn. De wegen zijn allemaal weer open dus dat vormt hopelijk geen gevaar. Het zou goed zijn om elkaar te vinden in het verdriet dat er bij elkaar heerst.”

“Er is hier ook een moskee op Kanaleneiland en daar kennen ze de dader misschien. De dader kennen is waarschijnlijk net zo hartsverscheurend als de slachtoffers kennen. Ondanks alle gebrokenheid heeft God de wereld in zijn hand. En Hij houdt ook Kanaleneiland in zijn hand. Daar gaan we vanavond ook voor bidden.”

CIP.nl sprak ook met ds. D. J. T. Hoogenboom. De kerk van de christelijke gereformeerde predikant staat op zo’n 500 meter afstand van het Oktoberplein, waar de aanslag plaatsvond. “Ik ben gelijk de kinderen van school gaan halen, hun school bevindt zich op een kilometer afstand van het Oktoberplein. Daar aangekomen waren er allemaal beveiligingsmensen, politie liep door de straten en helikopters cirkelen rond. Je beseft niet helemaal wat er gebeurt.”

Hoogenboom geeft aan dat mensen vooral contact met hem zochten voor praktische redenen. Op maandagavond wordt er in de Utrechtse Mattheüskerk bijvoorbeeld catechisatie gegeven. De predikant gaf gistermiddag aan dat wanneer de dreiging afneemt catechisatie gewoon door zou kunnen gaan. Overdag bleef de dominee zoveel mogelijk binnen, op aanraden van de politie en de burgemeester. “Onze kerk staat op 500 meter afstand van het Oktoberplein. Ik denk nu vooral aan de veiligheid van mijn vrouw en kinderen.”

Een uur voordat de gebedsavond in Huis van Vrede begon werd de dader door de politie gearresteerd.

Bron: CIP.
Foto: Facebook.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl