Moeilijke mensen – Ben of ken jij er een?

Moeilijke mensen – Ben of ken jij er een?

8 januari 2018 0

Soms kom je ze elke dag tegen, ze ontlopen kan niet, maar oef, wat zijn moeilijke mensen lastig. Misschien ben je zelf wel een moeilijk mens? Mensen die altijd de discussie opzoeken, eindeloos veel commentaar geven of torenhoge verwachtingen van anderen hebben. Hoe ga je op een beetje een goede manier met lastige types om? We geven je wat handvatten en zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Mensen die altijd uit zijn op conflict, fleuren op bij een tegenargument. Dus kiezen op elkaar, ga niet overal op in, anders wordt het een eindeloos gesprek. Je kunt een moeilijk mens niet makkelijk tot bedaren of op andere gedachten brengen. Misschien kun je het gesprek op een makkelijke manier beëindigen. Soms kan dat door een zin als: “Je zou weleens gelijk kunnen hebben.” Als je dit een paar keer blijft herhalen, hoeft je gesprekspartner z’n munitie niet meer in te zetten.

Leef je in

Probeer erachter te komen waarom iemand reageert zoals-ie doet. Een beetje empathie is hierbij handig. Natuurlijk, je hebt je bedenkingen en je ervaringen, maar soms kun je door een beetje doorvragen erachter komen waarom de ander altijd in de verdediging of de aanval schiet. Dit maakt jou milder en helpt je beter met de ander om te gaan.

Soms moet je weglopen

Je kunt en moet zeker niet voor alles weglopen, maar bij sommige mensen is weglopen het beste om te doen. Dit hoef je niet altijd letterlijk te doen natuurlijk, maar het kan helpen om wat minder frequent af te spreken. Of je bewust niet in het gesprek te mengen waar die moeilijke persoon bij betrokken is.

Bedenk dat wat ze zeggen eerder iets over hen zegt dan over jou

Soms wil iemand gewoon z’n frustratie en woede kwijt, terwijl jij het probleem helemaal niet bent. Voordat je uit je vel springt, bedenk dan wat iemand zegt meer over die persoon zegt dan over jou. Een groot deel van wat we zeggen is projectie, we hebben als mensen altijd een klankbord nodig. Probeer het argument en conflict dus niet persoonlijk op te vatten, maar laat het bij de persoon die het zegt.

Vergeet niet dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen daden

Dit is een belangrijke. Je bent niet verantwoordelijk voor wat een ander doet, alleen voor je eigen doen en laten. Je hebt geen controle over wat iemand anders doet, wél op hoe jij reageert.

Bidden of een kaarsje branden

Bidden voor een ander verandert vaak niet eens de ander, maar veel meer jezelf. Het klinkt wat cliché, maar blijkt steeds weer waar. Bidden maakt je meestal wat milder naar anderen toe en meer op God gericht, waardoor je minder vaak wordt heen-en weer geslingerd door de meningen en oordelen van andere mensen. Vind je bidden lastig? Je kunt ook een kaarsje branden als gebed!

Kijk ook naar jezelf

Waarom vind je deze mensen zo lastig? Wat doen ze waardoor jij geïrriteerd raakt? En wat zijn je eigen zwaktes? Niemand is perfect en in de bijbel staat een mooi spreekwoord over het zoeken naar die splinter bij de ander, terwijl er in je eigen oog een balk zit. Bovendien ben je ook beter voorbereid als je je eigen zwaktes leert kennen. Ben je sneller geïrriteerd omdat je moe en druk bent? Hap je sneller als je gestrest bent? Misschien kun je nu je dit weet wat vaker tot tien moet tellen, diep ademhalen of bepaalde opmerkingen voor het gemak maar even moet laten gaan.

Hoe ga jij met moeilijke mensen om?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl