Waarom kinderen niet beter worden van een gelijke behandeling

Waarom kinderen niet beter worden van een gelijke behandeling

12 juni 2021 1

Mijn zus heeft vier kinderen. En alle vier de jongens zijn heel verschillend, al komen ze uit het zelfde ‘nest’. Je zult het misschien wel herkennen in families of in je eigen gezin. Elk kind heeft zijn eigen talenten, voorkeuren en karaktereigenschappen. Hoe ga je hiermee om?  

Waar de één uitblinkt in lezen en taal, kan een ander kind hier juist veel moeite mee hebben. En de sporter zal zich niet kunnen voorstellen dat een ander kind daar he-le-maal niets mee heeft. Op school tref je elke groep tref je een kind dat door iedereen aardig gevonden wordt, en een kind dat sociaal onhandig uit de hoek kan komen. Al die kinderen maken met elkaar het kleurenpalet. Met al hun verschillende talenten en eigenschappen zijn zij kleurrijk.

Hoe ga je om met verschillende kinderen? 

Moet je alle kinderen gelijk behandelen? Ik denk van niet. Ik denk dat elk kind tot zijn recht moet kunnen komen. En dat lukt niet met een gelijke behandeling. Om kinderen gelijkwaardig aan elkaar te kunnen laten zijn, zul je hen dus niet gelijk moeten behandelen.

De tekst gaat verder na het plaatje.

Een mozaïek mét buitenbeentjes

Wanneer je kinderen consequent gelijk behandeld, zie je hun kleuren niet. Waar het ene kind gestimuleerd moet worden om aan de slag te gaan, zal een ander kind afgeremd moeten worden in zijn impulsiviteit. En een gedetailleerde uitleg  zal voor Evy heel fijn zijn, maar Guus verveelt zich dan enorm en zou beter een grotere uitdaging kunnen krijgen. Wat is het mooi als je dan elk kind kunt waarderen om zijn mogelijkheden en talenten. Het kind de ruimte en de voorwaarden kan bieden om zich te ontwikkelen. Zo ontstaat van al die kinderen een mozaïek van kleuren.

Buitenbeentjes in de bijbel

In de Bijbel lees je in de verhalen van Jezus dat hij mensen ook niet gelijk behandelt. Denk maar aan de tollenaar bij wie Hij gaat eten, een buitenbeentje. Een tollenaar staat erom bekend mensen af te persen en geld in eigen zak te steken. Een mens dus waar veel op aan te merken valt. En de mensen die Hem juist verwelkomen moeten buiten blijven staan. Dat lijkt heel onlogisch, maar niet bij Jezus. Hij biedt wat nodig is. Ook als dit niet te volgen is voor de mensen. Jezus wil mensen tot hun recht laten komen in alle kleuren van het leven. Jezus neemt het niet over, maar geeft je handreikingen. Op deze manier word je gestimuleerd je mogelijkheden en talenten te benutten. Als je dit in de gaten krijgt dan is er geen ruimte meer voor verontwaardiging of onbegrip. Dan kom je in beweging en groei je als mens. Dan kom je tot bloei!


Zie jij verschillen in karaktereigenschappen in het gezin waarin je opgegroeide of in je eigen gezin? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “Waarom kinderen niet beter worden van een gelijke behandeling
  1. Jany van Tol

    Zo herkenbaar. Wij hebben 3 kinderen, 2 zonen en 1 dochter en alle drie heel verschillend. Ze mochten worden wie en wat ze wilden zijn. Soms met een kleine ondersteuning. Bij onze dochter, zou ik dat wel kunnen? Ja zeker wel, dat kan jij. De jongens met meer zelfvertrouwen en ook van komt het vandaag niet dan morgen wel….De jongste die het veel te leuk vond op school vooral in de studentenvereniging…….Ze hebben er alle drie wel een jaar langer over gedaan. De jongens lachend dus, de dochter niet!!!Ze zijn mooie mensen geworden, maar zo verschillend ook in het werk wat ze doen. Sociaal zijn ze ook nog alle drie. Het lijkt wel een lofzang op mijn kinderen. Leuk om er zo eens over na te denken. Ze waren ook wel eens heel verschillend heel erg vervelend!!! Vooral de jongens eigenlijk. Ik denk dat het doorsnee kinderen waren. Harde muziek., rotzooi op hun kamer, af en toe lekker uitgaan, elkaar lekker pesten, veel ongein uithalen, ook veel gezelligheid en veel gelachen ook. Alle drie alles op hun eigen manier met hun eigen vrienden.
    Leuk eigenlijk.

    14 juni 2021

Reacties zijn gesloten.