Mooi, mooier, mooist. Is jouw huis ook jouw paleis?

Mooi, mooier, mooist. Is jouw huis ook jouw paleis?

22 september 2020 0

Als iets de kluswoede onder ons heeft aangewakkerd, dan wel corona. Sinds we noodgedwongen veel thuis bivakkeren, doen de doe-het-zelf-bedrijven en meubelgiganten goede zaken. We bouwen allemaal onze eigen paleisjes…

Ook wij zijn in huis aan de slag gegaan met projectjes. Ik laat me daarin graag inspireren door mooie woonbladen en kan ook enorm genieten van plaatjes van sfeervolle huizen die ik op Instagram tegenkom. Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen afwegingen wat ‘nodig’ is. Want het is heerlijk om een fijne woonplek te hebben waar je je thuisvoelt met een inrichting die je met zorg hebt uitgekozen. 

Toch schuurt het weleens. Want hoever ga je met dat verfraaien van je huis? Hoe perfect moet het zijn? 

Bloeiende orchideeën

Ik schreef ooit voor een woningstichting waarvoor ik korte portretjes van huurders maakte. Een ontmoeting herinner ik me nog goed. Een Perzische man woonde in een eenvoudige portiekflat. Zijn woonkamer was spic-en-span en zijn vensterbank stond vol bloeiende orchideeën. Toen ik hem hierover complimenteerde, legde hij me uit dat in zijn cultuur je huis je paleis is. Het was voor hem dan ook niet meer dan logisch om hier goed voor te zorgen. 

Rondslingerend zwerfvuil

Maar – wat ik bijzonder vond – is dat zijn huis niet ophield bij die vierkante meters waarin hij woonde. Zo’n twee keer per week verzamelde hij het rondslingerende zwerfvuil rondom zijn flat. Want ook die leefomgeving rondom zijn huis hoorde bij ‘zijn’ paleis. En dat hield hij dus graag mooi en schoon.

Wat een spiegel! Het is heel gemakkelijk om je blind te staren op je eigen paleisje en maar bezig te blijven met verfraaien. Vergeet niet om af en toe een blik naar buiten te werpen om te ontdekken wat je ‘daar’ kunt verfraaien, wat daar om jouw aandacht vraagt, en wat, volgens die Perzische meneer, wel degelijk ook deel is van jouw paleis…

Is jouw huis ook jouw paleis? 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap