Mooie muziek: Take me to church van Hozier

Mooie muziek: Take me to church van Hozier

24 oktober 2020 33

Ik werd geraakt door het lied ‘Take me to church’ van Hozier. De tonen trillen diep door mijn lijf, het ritme geeft me energie. Ik kan het keihard meezingen. Maar wat wil Hozier nu duidelijk maken met dit lied?  Dochter (18) zegt waarschuwend: ‘Het gaat wel over seks, pap’.

Inderdaad het gaat allereerst over liefde: ‘My lover’s got humour, she’s the giggle at a funeral’. ‘Mijn liefje heeft humor, ze is als de lach tijdens een begrafenis’.
Een verliefdheid met een lach en oprechtheid: ”If the Heavens ever did speak, she is the last true mouthpiece.” Als de hemelen ooit gesproken hebben, is zij het laatste echte mondstuk’. ‘Every Sunday’s getting more bleak. A fresh poison each week’. ‘De zondagen worden steeds bleker, vers gif elke week.’ De beeldspraak past bij een katholieke cultuur.

Vrijen als eucharistie
Als geboren Ier zal het katholicisme Hozier , ondanks zijn leeftijd, niet vreemd zijn. Hij beschrijft de liefde als kerk, en het vrijen als eucharistie: ‘”We were born sick,’ you heard them say it”. Daarin klinkt de uitnodiging voor de communie in door:
‘Heer, ik ben niet waardig, dat Gij tot mij komt, maar spreek slechts één woord, en ik zal gezond worden.’ Maar anders dan in de gewone kerk wordt er geen vergeving geschonken, maar wel bevrediging: “My church offers no absolution. She tells me, ‘Worship in the bedroom’. The only heaven I’ll be sent to, is when I’m alone with you”. De bevrijding ligt volgens de zanger in de lijfelijke liefde, sex.

De tekst gaat verder na de video 

Twee mannen
Hoewel de teksten gaan over een heterosexuele relatie, gaat het in de videoclip die Hozier maakte bij dit nummer over de liefde tussen twee mannen. In een zwart-wit gefilmd verhaal begraaft een man een schatkistje in de tuin. Symbool van een verboden liefde? Er hangt onheil in de lucht. We zien hem en zijn vriend zoenen en samen wandelen. Het wordt gezien door een kwaadwillende man met hoodie. We zien een beeld van een Russische demonstratie. Later zien we een groep gemaskerde mannen het huis van de ene vriend belagen en hij wordt weggesleept naar een bos. Het schatkistje belandt op de brandstapel.

Bevrijdende liefde
Het filmpje werd veel gedeeld op de sociale media, ging ‘viral’ als protest tegen de homodiscriminatie in Rusland. Zo worden tekst en beeld samen een pleidooi voor ‘vrije liefde’ in de goede zin van het woord. Bevrijdende liefde: ‘No masters or kings, when the ritual begins. There is no sweeter innocence than our gentle sin.”
De liefde mag beleefd worden, want alleen daarin zijn we mens en zijn we schoon, in een razende wereld, zingt Hozier: ‘In the madness and soil of that sad earthly scene, only then I am human, only then I am clean. Amen. Amen. Amen’.
In deze moeilijke wereld, word ik menselijk en schoon door de liefde… Daar zeg ik ook amen op!

Wat doet het lied ‘Take me to church’ met jou?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
33 reacties op “Mooie muziek: Take me to church van Hozier
 1. jakpb stolk

  Mooi stuk over een fantastisch nummer. Ontdekte wel een klein, grappig foutje: poison is in het engels -anders dan in het frans- gif. Dus geen verse vis iedere week, maar vers gif iedere week. Wie weet maakt het de interpretatie ook nog wel een stukje spannender…? 😉

  24 oktober 2014
  • Fred Omvlee

   Haha, goed gezien van je! Dank je wel. Beroepsdeformatie 🙂 Ik zal het wijzigen. Hartelijke groet, Fred

   24 oktober 2014
  • S.Triou

   Frans–> poison = gif & poisson = vis.
   en klein grammaticafoutje op het eind vh artikel : ‘… word ik menselijk..’

   7 januari 2015
 2. Truus

  Ja ik zeg hier ook gelijk amen op een stuk voor deze tijd en goed dat alles gezegd mag worden al worden er vele vervolgt om wat ze denken of doen ik heb zelf een katholieke achtergrond en als je je boekje te buiten ging werd er met hel en verdoemenis gedreigd nee laat me hier maar voor kiezen en het benoemen.
  Dank Fred, en een mooie week.

  24 oktober 2014
  • Fred Omvlee

   Mooi, Truus, dank je, jij ook een fijn weekend.

   24 oktober 2014
 3. Pauluz

  Het nummer gaat over menselijkheid op zijn meest natuurlijk, en hoe dat ondermijnd wordt door religieuze organisaties en mensen die je willen laten geloven dat ze in naam van de menselijkheid handelen”, zei Hozier al in september 2013 tegen The Huffington Post.
  Laten we niet net doen alsof in dit lied ergens
  de uitnodiging tot communie doorklinkt. If Anything is dit een beschrijving, aanklacht zonde wilt, tegen de manier waarop in de katholieke kerk afwijkend gedrag veroordeelt wordt.

  24 december 2014
  • Fred Omvlee

   Hoi Pauluz, bedankt, ik hoop dat je mijn woorden ook gelezen hebt. Met Hozier ben ik tegen religieuze organisaties die je willen laten geloven in naam van de menselijkheid te spreken (en dat stiekem niet doen). En toch zijn er ook gelovige mensen en organisaties die oprecht menselijk & in het spoor van Jezus proberen te leven. Daar zet ik me voor in. Ik wens je fijne Kerstdagen! Fred

   24 december 2014
 4. Jaap

  Hallo Fred,

  Ik kwam terecht bij je stuk doordat ik google doorzocht op “waar gaat Take Me To Church over” omdat ik het een prachtig nummer vind om te horen maar mijn vraagtekens zet bij de betekenis van de tekst.
  Jij stelt in het bovenstaande stuk dat het, onder andere, gaat over de ‘vrije liefde’ en zegt hier ‘Amen’ op.

  Wanneer ik de tekst goed lees en op me in laat werken begin ik iets heel anders te beseffen. Volgens mij gaat dit lied in werkelijkheid over het zichzelf afzetten tegen de God en de kerk zoals de bijbel (en de kerken) deze presenteren. Hij maakt zijn eigen waarheid in de vorm van Liefde en maakt daar zijn kerk en ‘God’ van. Indirect zet hij zich, naar mijn gevoel, af tegen de God zoals ik/wij die ken(nen) en dat maakt het lied voor mij ineens een stuk minder mooi. Sterker nog, ik krijg er pijn in m’n buik van wanneer ik het nummer hoor en mezelf betrap op meeneuriën.

  Aan anderen; hoe kijken jullie naar dit nummer?

  Groet.

  29 december 2014
  • Bas

   Beste Fred ik lees het berichtje van Jaap en zou er zo mijn naam onder kunnen zetten.
   Hierna komt er een anoniem bericht (van wie zou dit toch zijn?) waarop je reageerde….

   Ben benieuwd wat je van Jaap zijn bericht vind.

   Vriendelijke groeten
   Bas

   3 februari 2015
 5. Fred Omvlee

  Beste anoniem, tja mijn motto is niet voor niets ‘everything is spiritual’ 🙂 Zie mijn twitter bio: http://www.twitter.com/fromvlee. Groe, Fred

  2 januari 2015
 6. Walter

  http://m.youtube.com/watch?v=zKzwZnyvLcE

  Beste Fred

  Prachtig lied! Ben er heel erg van onder de indruk. Hierbij een linkje waar Hozier vertelt over de achtergrond van dit lied. Moet het zelf nog eens goed beluisteren want hij praat wel erg onduidelijk. Maar de Jaap die hier ook reageert behoeft zich, denk ik, geen zorgen te maken. Ik voel me persoonlijk betrokken bij de tekst en de clip. Liefde en sex zijn volgens mij twee totaal verschillende dingen. Die twee worden tegenwoordig helaas vaak met elkaar verward. En de kerk heeft vaak geen liefde gepreekt. Hoziers aanklacht is m.i. zeer terecht. (Zeker als je in het door religieus geweld verscheurde Ierland bent opgegroeid.) Hij zegt m.i. God niet vaarwel. Maar wel het godsbeeld dat eeuwen lang (en helaas her en der nog steeds) de wereld heeft vergiftigd. Met de Bijbel in de hand is de homoseksueel uit de kerk gemept. Het feit dat homoseksualiteit Sodomie genoemd wordt zegt al genoeg. Want wat is Sodomie? Poging tot massale groepsVERKRACHTING van Lots gasten door HETEROseksuelen! Want wat staat er: ‘alle mannen van sodom van jong tot oud niemand uitgezonderd.’ Dat dit door heteroseksuelen van toepassing is verklaard op homoseksuelen is ronduit… Sorry ik eb er geen woorden voor!

  4 januari 2015
  • Fred Omvlee

   Beste Walter,
   Bedankt voor je reactie. Gelukkig is er binnen de Protestantse Kerk in Nederland alle ruimte voor mensen, LGBT, om hun geloof te belijden, hun relatie te laten zegenen en predikant te zijn. Ik ontken niet dat zelfs hoewel het formeel allemaal is geaccepteerd, mensen in de praktijk nog tegen allerlei barrières aanlopen, maar het begin is er. Hartelijke groet, Fred

   4 januari 2015
   • Walter

    Beste Fred

    Bedankt voor je reactie. Dat is wel zo maar dat is afhankelijk van de gemeente waar je kerkt. Tenminste voor wat betreft het inzegenen. Blijkt je gemeente er na vele discussie avonden (nog) niet aan toe (lees de meerderheid is tegen) dan moet je op zoek naar een andere gemeente binnen de PKN. En uit ervaring van anderen weet ik dat het niet erg leuk is om tijdens dat proces onderwerp van gesprek te zijn. Maar wat ik erger vind, is het feit dat door het eeuwenlang handelen van de kerk, of beter gezegd de afkeuring van o.a. homoseksualiteit, een enorme invloed heeft op de huidige samenleving. Dit heeft enorme consequenties gehad en nog steeds voor de LHBT mens (ook voor de buitenkerkelijken). Zoals het feit dat het voor hen aanzienlijk moeilijker is om je van jongs af aan op een zelfde manier te ontwikkelen als een heteroseksueel. Het is toch ook een bekend feit dat een aanzienlijk deel van de zelfmoordgevallen hiermee te maken heeft? Dat is tochg buitengewoon ernstig? Ik vind dat de kerken naar buiten toe veel actiever zouden moeten zijn om dit te keren. Ik ken de discussies van binnenuit ook bij de strengere gezinten. Als je van jongs af aan telkens met uitingen als: je bent een gevolg van de zondeval, moet er mee worstelen, mag het wel zijn maar je moet celibatair leven, en nog erger etc. etc. anno 2015 nog steeds wordt geconfronteerd dan heeft dat een enorme impact op een persoon. En dat dit op basis van m.i. onjuiste uitleg van de Bijbel (waarvan ik slechts één voorbeeld gaf in mijn eerste reactie) is toch ronduit schokkend? Met andere woorden: ik vind dat ook de PKN ook naar buiten toe hiertegen veel meer stelling zou moeten nemen. Dit wilde ik toch nog even kwijt.

    5 januari 2015
    • Fred Omvlee

     Hoi Walter, ik besef inderdaad dat er nog een hele weg te gaan is voor een andere geaardheid als natuurlijke mogelijkheid beschouwd wordt. En dan nog zal het voor ieder individu ook nog steeds een uitdaging blijven om zichzelf te accepteren. Ik hoop dat de ruimte groeit. Ik weet dat er wel verenigingen zijn zoals deze: http://www.chjc.nl/geloof-en-homoseksualiteit/religie-kerk-en-homoseksualiteit#.VKr-3iuG_4s en het werk van Tom Mikkers (Remonstranten) en Wielie Elhorst: http://www.bol.com/nl/p/coming-out-churches/1001004011542877/. De kerk hoort een veilige plek te zijn voor iedereen, juist voor mensen die op welke wijze dan ook afwijken van de ‘norm’. Hartelijke groet, Fred

     5 januari 2015
    • Tommy

     Onvoorstelbaar hoe gelovigen hun eigen waarheid creëren. Ja, zo kan ik ook wel alles achteraf beduiden als ‘mijn gelijk’. Het is helemaal niet waar hij over zingt. Vermoeiend

     7 januari 2015
     • Fred Omvlee

      Ha Tommy, ik creëer inderdaad mijn eigen waarheid :-). Maar wel een liefdevolle, hoop ik. En je mag het volstrekt met me oneens zijn. Ik ben ook benieuwd wat dit nummer bij jou op roept. Hartelijke groet, Fred, fred@mijnkerk.nl

      8 januari 2015
     • Walter

      Hallo Tommy,

      Zie je dat je nu zelf precies doet waar je de schrijvers hier (die jij gelovigen noemt) van beschuldigt. Je zegt: ‘het is helemaal niet waar hij over zingt’. Dat is jouw geloof! Kennelijk is jouw geloof anders dan dat wat degenen die hier gereageerd hebben geloven. Dat mag toch? De tekst van het lied roept allerlei vragen op. Worden metaforen in gebruikt en is, althans voor mij, niet glashelder. En die tekst van het lied samen met de beelden van de clip roept helemaal vragen op wat Hozier nu eigenlijk precies bedoelt. In een interview wordt hem gevraagd wat er in het stalen kistje zit. Dat wil Hozier niet zeggen. Dat mag iedereen dus zelf invullen. Het is net een abstract schilderij. Iedereen ziet er wat anders in. En dat maakt het communiceren erover interessant. En zo is het ook met de Bijbel. Een dik boek dat heel veel vragen oproept. Niet voor niets zijn er bibliotheken over vol geschreven. Het gaat fout als ik vind dat een ander precies dat moet geloven waarvan ik denk dat het de waarheid is. En dus ook als jij de schrijvers hier zegt dat zij het fout hebben en die mensen dus moeten geloven wat jij vindt. Dat is niet alleen vermoeiend maar dat kan zelfs gevaarlijk worden want dan kunnen mensen beschadigd worden. En in extremistische vormen worden mensen zelfs vermoord. Daar zien we over de hele wereld helaas regelmatig de gevolgen van. Ik denk dat Hozier dit ongeveer wil uitbeelden met zijn lied waarin hij zingt van wekelijks gif met als voorbeeld de twee jongens in de clip die een volgens de kerk eeuwenlang verkondigde verboden liefde voor elkaar hebben. Met als gevolg van dat gif dat die liefde door anderen vernietigd moet worden. Maar ik ben benieuwd naar wat jij dan denkt wat Hozier er allemaal mee bedoelt.

      8 januari 2015
 7. Wij

  Hallo dominee,
  Wij vinden dit waardeloze uitlegging.
  Wij hebben onze twijfels over de betekenis van dit lied.
  Het heeft er vrij weinig mee te maken, en vinden het niet erg christelijke.

  Fijne zondag,
  vriendelijke groet wij

  9 januari 2015
  • Fred Omvlee

   Beste ‘wij’, Je hoeft het ook niet met me eens te zijn. Maar wat is jouw visie?
   Hartelijke groet
   Fred

   9 januari 2015
   • Tamara

    Ik vind het grappig wat ik hier lees. Het is juist de bedoeling van muziek: iedereen heeft zijn eigen interpretatie op de tekst. Daarom maakt het dit nummer en muziek ook zo bijzonder. Of je nu wel of niet gelooft, het blijft een tekst waar iedereen iets mee kan. Wat iemand er ook van maakt, oordeel aub niet over wat een ander voelt erbij. Want dat is het punt wat steeds mis gaat, niet de vraag of het wel of niet om een religie gaat.
    Gr Tamara

    9 januari 2015
    • Wij

     Hee you, Tamara
     We zijn blij dat we reactie krijgen. We hebben namelijk aandacht te kort en vervelen ons. En nu je het zegt, je hebt inderdaad gelijk over je opvatting. Wij zijn eenzame mensen op de wereld en vinden dat wij onze eigen interpretatie mogen hebben.
     Nu gaan we eten verzamelen, we zijn hongerig, knor knor

     Doei Tamara
     tot de volgende reactie

     16 januari 2015
   • Wij

    Hallo,
    Wij waarderen het erg dat u reageert op onze mening.
    Onze opvatting van dit lied heeft niet te maken met liefde overstijgt alles. Het gaat over iemand die homoseksueel is en daardoor niet in de kerk word geaccepteerd. Maar dit is onze mening en vinden het fijn dat u gelukkig word met dit lied.

    We wensen voor de tweede keer u een fijne zondag,
    de groeten

    P.s we weten niet was visie niet echt inhoud. Dus tjaa

    16 januari 2015
 8. anke

  Als dit nummer over vrij liefde gaat ben ik van mening dat als christen je hier niet achter kunt staan. In de bijbel wordt duidelijk aangegeven dat God gemeenschap/sex (vind dit een goedkoop woord)tussen 2 mensen van het zelfde geslacht sterk afkeurd. Het argument dat liefde en sex los gekoppeld word vind ik vreemd als christen. Juist de bijbel/Gods woord geeft gemeenschap met elkaar/sex een plaats binnen het huwelijk. En trouwen doe je toch met iemand waar je je leven mee wilt delen, met diegene waar je van houd.
  Wil je als christen homoseksualiteit goed praten vanuit de bijbel dan kun je ontrouw binnen het huwelijk ook goed praten en andere zonden. Je zegt dus eigenlijk de zonde bestaat niet of is niet erg. Waarvoor heeft God Christus dan naar de wereld gestuurd. Iedereen heeft zonden waar hij/zij tegen moet vechten in dit leven, maar je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. God wil je helpen als je Christus aanneemt in je leven en jou leven in Zijn hand wil leggen. En dan zullen wij nog vaak genoeg de fout ingaan, maar zullen we elke keer weer proberen uit te dankbaarheid leven!

  14 januari 2015
 9. Coco

  Hallo,

  Ik beoefen geen geloof ofzo, en wat hier wordt aangegeven of gezegd is over het algemeen niet (in de buurt van) mijn visie. Maar ik wil vooral hier reageren, omdat ik het mooi om te zien dat je als gelovige iedereen als gelijke wil zien, zonder direct een vooroordeel of een sticker erop te plakken. Dat is wat ik helaas veel om mij heen zie, en JUIST bij gelovigen. Terwijl zij toch heel vaak hebben moeten gelezen “heb uw naaste lief” bijvoorbeeld. Helaas betrap ik mezelf hier (als ongelovige) ook nogal eens op, terwijl ik het niet wil. Grotendeels is opvoeding en de maatschappij (de kerk hoort hier uiteraard ook bij) waarin we leven hier debet aan. Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk bewust nadenken over wat we zeggen en denken. Ik vind deze hele discussie tussen gelovigen en niet gelovigen mooi om te lezen. Over het algemeen sabelt de een de ander niet neer omdat die (on)gelovig is. Daarnaast laat je de vervelendere opmerkingen gewoon staan en nodig je de ander juist uit voor een open (maar volwassen) discussie. Dit vind ik mooi om te zien.

  En ja, het liedje… Mooi liedje en op meerdere wijzen te interpreteren volgens mij. Ik heb hier zelf wel een voorkeur in of wat ik denk dat het betekent. Maar ik vind niet dat dit per se de waarheid is, alleen voor mezelf. Dus hoef ik het hier ook niet te verkondigen. Het is muziek. Als het je raakt, dan is dat mooi meegenomen. En het enige wat ik over het liedje dan ook wil zeggen is haal er uit wat er voor jou in zit.

  Groeten van een echte ongelovige wiens beste vriend 100% gelovig is

  28 januari 2015
 10. Diana

  Hallo Fred en andere reageerders,

  ik vind het nummer ook heel mooi en waarom; gewoon mooi gezongen/geschreven, lekkere melodie.
  Betekenis ben ik niet over uit; ook niet na het lezen van al het bovenstaande. Ik heb in ieder geval lange gesprekken met mijn dochter van 8 moeten voeren, om haar het een en ander uit te leggen. Ze heeft 1x per ongeluk de clip gezien (kwam ’s avonds stilletjes naar beneden, terwijl mijn man deze zat te kijken) en droomt sindsdien dat homo-haters haar broertje komen halen; omdat die weleens zijn beste maatje een kusje geeft. Pffff, beter op letten voor ons dus. Maar nu ik dit allemaal heb gelezen, kan ik haar wel een wat betere uitleg geven.

  Ook heb ik het idee van “een Top2000-kerkdienst” aan onze dominee van de PKN doorgegeven, om wat meer jongeren te trekken.

  Succes verder met het prediken en schrijven van dit soort discussie-opwekkende artikelen.

  Hartelijke groet, Diana.

  10 februari 2015
 11. Arjan de Ruijter

  Heel bijzondere uitleg (niet in lovende zin – sorry) Dominee Omvlee. Vanavond onder eten met kinderen erover gehad die ermee thuiskwamen dat dit liedje christelijk zou zijn. Hoe listig is de duivel die religieuze beeldspraak misbruikt. Vreemd, in heel de Bijbel, ongeacht vertaling vind ik hiervoor ook maar enige basis.
  Should’ve worship her sooner: volgens mij is er maar Één te aanbidden.
  The shrine of your lies: het heiligdom van hè leugens aanbidden?
  No Sweeter innocence than pur gentle sin: geen lieflijkere onschuld dan onze lieflijke zonden: bestaan die dan.
  Dan blijkt het ook nog over liefde tussen twee mannen te gaan. Vreemd, kom het weer niet tegen de eerder genoemde Bijbels in de zin als volmaakt onderdeel van schepping. Volgens mij gaf God de man een vrouw en niet nog een man. In de ark gingen van elk dier een mannetje en een vrouwtje. Ik lees nergens iets over twee mannetjes beren of papegaaien. Let wel (ik kan ook wel vredelievend zijn hoor, heus. God houdt ook van homo’s, maar hij vindt de daad een gruwel. Dat lees ik dan weer wel in de Bijbel: Jezus gaf om het uitschot van de samenleving: prostituees, overspelpleegsters, maar verafschuwde hun daden. “Ga heen en zondig niet meer!” waren Zijn woorden. Volgens mij gelden die nog steeds. Daar hoef je geen theologie voor gestudeerd te hebben.

  11 november 2015
 12. Johna372

  Some really quality blog posts on this internet site , saved to fav. bcacgcbbefbg

  5 april 2017
 13. Pharmd987

  Hello!

  6 april 2017
 14. Pharma886

  Hello!

  7 april 2017
 15. Pharmk567

  Hello!

  9 april 2017
 16. Pharmk791

  Hello!

  11 april 2017
 17. Pharme853

  Hello!

  12 april 2017
 18. Pharmg415

  Hello!

  14 april 2017

Reacties zijn gesloten.