Musicerende kinderen hadden voor prinses Christina ‘extra lijntje naar de hemel’

Musicerende kinderen hadden voor prinses Christina ‘extra lijntje naar de hemel’

17 augustus 2019 4

Een aantal edities ging ik als grote broer mee naar het Prinses Christina Concours. Mijn zussen speelden daar in hun tienerjaren een aantal maal om de prijzen. Ik ervaarde het een beetje als een appels en peren concours, omdat de kandidaten zeer verschillende instrumenten spelen. Maar dat hindert niet, het gaat om de zoektocht naar talent en het stimuleren ervan. Daar heb ik altijd bijzonder gevonden. Net als de manier waarop mijn zussen hun talent ontwikkelden en professionele musici zijn geworden. De vrijdag overleden prinses had haar naam aan dit concours verbonden.

Hemel

‘Muziek hoort volgens Christina bij de algemene ontwikkeling’, zo memoreert Trouw. “Een school stimuleert de grijze cellen, de hersenen. Muziek bevordert de emotionele kant en die wordt vaak verwaarloosd. Zonder creativiteit, in welke vorm dan ook, zijn we uit balans.” “Als je zelf niet kunt musiceren, luister er dan in elke geval naar…” Kinderen die wél zelf konden spelen, hadden “een extra lijntje naar de hemel”, zo herinnert het Brabants Dagblad haar.

Spiritualiteit

Muziek en spiritualiteit waren voor Christina met elkaar verbonden. Ze geloofde in de helende kracht van muziek. En inderdaad, muziek kan onze ziel tot rust brengen, zoals in de Bijbelse verhalen koning Saul al rustig wordt van de harpmuziek van David (een instrument dat ik na drie verschillende optredens op het concours overigens niet meer kon horen, maar dat daargelaten). Muziek ‘maakt de ziel vrij’ aldus de prinses, die zelf graag zong. Dat zul je misschien herkennen, of je nu zelf muziek maakt als amateur of professional, of muziek beleeft op een klassiek of popconcert of een festival, of gewoon in een kerk of klooster. Muziek geeft een extra dimensie aan je leven. Wie weet ervaar je God erin.

Maak of luister muziek!

Alle verhalen die ik nu over Christina lees zijn één groot pamflet om toch vooral zelf muziek te maken, door net als de prinses te zingen of een instrument te bespelen, of er anders naar te luisteren, écht te luisteren. Het kan op verschillende manieren een spirituele ervaring geven.

Ervaar jij wel eens meer of diepere lagen van het leven als je muziek maakt of luistert?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
4 reacties op “Musicerende kinderen hadden voor prinses Christina ‘extra lijntje naar de hemel’
 1. Mar

  Heel soms komt het..het kippenvel

  17 augustus 2019
 2. G.S. Houweling-van Schayck

  Ik heb zelf ervaren dat muziek een helende werking heeft

  18 augustus 2019
 3. Marij

  Ja. Het geeft rust en het raakt mijn diepste vezels.Orgel vind ik erg mooi.

  18 augustus 2019
 4. Marij-ke

  Ja ik ben muzikaal. Muziek helpt bij verwerken en geeft rust. Harp muziek of panfluit zelf heb ik blokfluiten. Zing graag en heb op een koor gezeten alleen moest ik er helaas mee stoppen.

  18 augustus 2019

Reacties zijn gesloten.