Nationale Broer en Zus-dag

Nationale Broer en Zus-dag

30 september 2019 0

Vandaag is het voor de zevende keer Nationale Broer en Zusdag. DJ Giel Beelen stelde de dag in om zijn overleden zus te herdenken. ‘Door zijn verdriet besefte hij hoe belangrijk zijn zus voor hem was.’ Giel daagt iedereen uit om op Nationale Broer en Zus-dag hun broer/zus een kaartje te sturen, met daarop beschreven hoeveel je broer of zus voor je betekent.

Ik heb dat nog nooit bewust op deze dag gedaan, eerlijk gezegd. Aan iemand vertellen hoeveel diegene voor je betekent is niet altijd makkelijk, zoals de band met je broer of zus (of het ontbreken daaraan) ook niet makkelijk kan zijn.

De laatste weken was ik in de Bijbel het boek Genesis aan het lezen. Genesis is een verhalend boek over het begin van de aarde, met Adam en Eva, Abraham, Izaäk, Jakob en Jozef als hoofdpersonen. Daarin komen ook veel broer en zus verhalen voor.

De allereerste broers, Adam en Eva’s zonen Kaïn en Abel kregen ruzie over de erkenning van God voor hun werk, waarop Kaïn zijn broer doodsloeg. De broers Esau en Jakob, de tweelingzonen van Izaäk, kregen ook ruzie. Jakob pakte de zegen van zijn broer af, door zich als Esau voor te doen voor zijn blinde vader. Jozef, Jakobs zoon, had elf broers en met tien daarvan lag hij ook aardig in de clinch, waardoor zijn broers hem verkochten als slaaf.

Deze verhalen uit de bijbel geven herkenning als jouw broer/zus relatie ook niet zo soepel loopt. Er kan flinke strijd en verwijdering ontstaan. De verhalen uit Genesis geven daarnaast ook hoop. Esau en Jakob maakten het, na jaren bij elkaar uit de buurt blijven, toch weer goed. Mede door een briefje met excuses van Jakob. Ook Jozef komt weer in het reine met zijn broers. Als ze hem laten merken dat ze veranderd zijn en spijt hebben van hun daden, sluit hij ze weer in de armen.

Tegenwoordig brengen programma’s als ‘Het Familiediner’ veel moeizame familierelaties aan het licht. En gelukkig zijn de ruzies meestal wel op te lossen. Als er bereidheid is om je ongelijk toe te geven of over je hart te strijken, dan kunnen de banden weer hersteld worden.

Wil jij op deze Nationale Broer en Zus-dag de strijdbijl te begraven, elkaar weer eens bellen/op zoeken of gewoon te laten weten, hoeveel je broer of zus voor je betekent?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder