Negen maanden op, negen maanden af

Negen maanden op, negen maanden af

19 februari 2020 1

Toegegeven: een beetje bevreemdend is het wel om dit te schrijven als man die de problematiek van het zwanger-zijn niet aan den lijve heeft ondervonden. Aan de andere kant heb ik er ook wel weer genoeg van meegekregen om er een mening over te ventileren.

De zwangerschap van mijn vrouw was namelijk allesbehalve een roze wolk. Misselijkheid, een ziekenhuisopname daar en als klap op de vuurpijl een bevalling die regelrecht uit een Stephen King-boek scheen te komen.

Voor ontzwangeren moet je de tijd nemen

Die bevalling eindigde ermee dat mijn zoon niet als eerste bij de moeder werd gelegd, maar bij mij. Toch een bijzonder moment (het happen naar mijn borst niet meegerekend dan). Na die eerste periode in het ziekenhuis was het zaak om weer in een ritme te komen. Je nieuwe weg vinden met elkaar, met de baby en in haar geval met een lichaam dat negen maanden draagkracht én een keizersnee te verduren had. Ook voor ‘ontzwangeren’ moet je serieus de tijd nemen.

Geen vaststaande regel

De verhalen op Facebook en Instagram zijn bekend: vrouwen die een paar weken na de bevalling alweer topfit en superslank aan het werk gaan. Wie wil dat nou niet? En hoe doen ze dat toch? Negen maanden op, negen maanden af: dat is een beetje de globale tijd die voor dit ontzwangeren staat. Ook dat is beslist geen vaststaande regel. Ik heb bijvoorbeeld vrij ernstige verhalen gehoord van postnatale depressies die jarenlang diepe littekens hebben achtergelaten.

Het beste medicijn

Kinderen krijgen is, als je het geluk hebt dat het je überhaupt gegeven is, een ingrijpende gebeurtenis. Ingrijpend op álle fronten van je leven. En de waarheid is dat je leven (en je lijf) na een zwangerschap en een bevalling anders is dan voorheen. Dat moet je ook niet willen verbergen, ook al is het natuurlijk altijd goed om te huizen in een lichaam waarin je jezelf prettig voelt. In die zin is het liefdevol zorgen voor een kleine, kwetsbare baby (geheel van jullie en tegelijk geheel uniek) het beste medicijn: hij of zij laat je zien dat jijzelf niet meer het centrum van het universum bent.

Hoe heb jij de periode na je zwangerschap ervaren? Of hoe vind je dit nu gaan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
Een reactie op “Negen maanden op, negen maanden af
  1. Marij-ke

    Ik kan je het niet uitleggen dat is niet uit te leggen.Het gebeurd niet in een paar woorden uit te leggen. Het is een wonder een kostbaar geschenk.

    5 juni 2019

Reacties zijn gesloten.