Netflix-serie Messiah: wat verwacht je van de Messias?
Zou je in de tijd van de Bijbel Jezus als Messias hebben herkend? En hoe zou het er in onze tijd uitzien wanneer iemand wordt herkend als Messias? De makers van de Netflix-serie Messiah zijn er in geslaagd om een even boeiend als verwarrend eerste seizoen te maken. Boeiend omdat er allerlei parallellen te trekken zijn tussen de Arabische prediker Al-Masih en Jezus. Verwarrend, omdat je eigenlijk nog geen antwoord op de vraag krijgt óf hij nu de Messias is.
Geduld moet je wel hebben voor de serie Messiah. Maar dat hoort dan ook bij de Messiasverwachting. Al eeuwen wachten gelovigen van zowel het Jodendom, Christendom als Islam op de (terug)komst van de Messias. De makers laten je voelen hoe het dan zou kunnen zijn áls die Messias komt. Er zijn wat wonderlijke gebeurtenissen in Damascus, op de Tempelberg en in Texas. Maar het lijkt allemaal te weinig om voor iedereen klip en klaar te kunnen zeggen: dit is hem! Daarvoor zijn er ook teveel politieke belangen en religieuze leiders met hun vaste overtuigingen. En dan is er ook nog eens Al-Masih zelf die irritant passief is. Tenminste, zo komt hij over. Hij doet nauwelijks wat met de menigte die hem volgt. Hij trekt zich niet ieders lot aan. Maar hij lijkt heel selectief en verder erg lui in wat hij wèl doet. Daarom bleef ik gefascineerd kijken terwijl mijn geduld op de proef werd gesteld: kom man, laat het nou zíen!
Trailer
De tekst gaat verder na het filmpje
Voor wie is hij er?
Wat ik boeiend vond om te zien was dat er eigenlijk twee soorten mensen in zijn buurt komen. Mensen die iets van hem willen hebben en mensen die niets van hem willen weten. Allemaal zijn ze ergens beschadigd geraakt in hun leven. Door de oorlog in Syrië, door teleurstelling in geloof en kerk zoals een dominee in de serie. Of door een ziek kind, door een verlies, of een eigen schuld die je als een last met je meedraagt. Door de serie heen zie je steeds dat de mensen die zich aan hem vastklampen eigenlijk nul op het rekest krijgen. Terwijl de mensen die vastzitten door hem niet losgelaten worden. Zo toont Al-Masih zich voornamelijk Messias voor wie verlost moet worden en niet voor wie van alles wenst. Hoe begrijpelijk ook.
Gods plan
Als een rode draad door de serie loopt de vraag: Wat is zijn plan? Zijn enige plan, zegt hij, is Gods plan. Iedereen die dat met zijn eigen plan doorkruist, is teveel bezig met z’n eigen verlangen, en niet met Gods plan. Nu weet ik zelf niet heel duidelijk wat ik van Gods plan moet denken. Daar spelen onze eigen verlangens en vooral onze eigen noden toch ook wel een rol in. Maar bedenken we niet te vaak wat goed voor ons zou zijn? En zijn veel gebeurtenissen niet ook gewoon ons lot. En moeten we daar ons niet teveel tegen verzetten, hoe moeilijk ook? Is Gods plan in ieder geval níet dat alles voor ons wordt opgelost? Is God’s plan niet vooral te redden wat verloren is. En verder vooral: los te leren laten?
Veel meer te zeggen, maar doe dat niet
Er valt zoveel meer over te zeggen over de serie Messiah. Ook over de uitgebluste dominee die eigenlijk zijn kerk in de fik wil steken voordat hij Al-Masih ontmoet. Maar dat doe ik niet anders verklap ik de verhaallijn. Wat je misschien wel wilt weten is dat de serie begint in een Islamitische omgeving (Al-Masih is Arabisch voor Messias), en verder gaat in een Joods-Christelijke omgeving. Engels, Hebreeuws en Arabisch klinken door elkaar. Dat maakt het universeler en boeiend in ons tijdsbeeld. Het is geen flauw parallel-verhaaltje (zoals het toen was, zou het er nu zo uitzien). Toch kun je in een aantal personages ook bijbelfiguren terugvinden:
- Pilatus in de Amerikaanse president
- Maria Magdalena (en een vleugje Delila) is een prostituée die op Al-Masih wordt afgestuurd
- Schriftgeleerden en farizeeën in verschillende seculiere en religieuze leiders en veiligheidsdiensten.
- De vader van Al-Masih heet Youssef (Jozef).
Vooral veel vragen
Je hoeft er niet met gekromde gelovige tenen bij te zitten en er komt ook geen kruisiging in voor. Het is vooral chaos, en dat is knap dat je die voelt als je kijkt. Want zo duidelijk zou het allemaal niet zijn als de Messias terugkomt. Dus blijft je aan het eind vooral met nieuwe vragen achter. Ach, genoeg voor een tweede seizoen.
Heb jij Messiah gezien? Wat vond je ervan?
De serie Messiah kun je kijken op Netflix. Geen Netflix? Je kunt 30 dagen gratis kijken en krijgt tijdig een mailtje om het weer op te zeggen.
Foto: Instagram Netflixmessiah
Mar-ijke
Beste Otto. Ik heb hem niet gezien heb er nu geen tijd voor. Wat is Gods plan? Hoe zal het zijn? Dat weet niemand zelfs Jezus niet. Chaos die zie nu toch ook om je heen die is gegroeid. Men denkt alleen aan geld en winst maken. Vertrouw erop dat God je in alles nabij is. Wat er ook gebeurd. Het enige weet ik om te winnen zal je moeten kunnen verliezen.
31 januari 2020