Niet goed genoeg? Iedereen is uit het juiste hout gesneden

Niet goed genoeg? Iedereen is uit het juiste hout gesneden

22 november 2021 1

Uit het juiste hout gesneden. Ik kwam hem laatst weer tegen dit gezegde. Ik vind hem stom. Want hoewel het positief geformuleerd is, wordt het meestal negatief gebruikt. Er wordt gezegd dat iemand niét uit het juiste hout gesneden is. En daarmee zet je de ander niet bepaald positief neer. Dat is niet hoe ik over anderen wil denken, laat staan praten. Het brengt verdeling: ‘Wel of niet uit dat juiste hout gesneden.’ ‘Zorg maar dat je bij de goede groep hoort.’ Ik hou daar niet van. Ik ga er liever voor dat iédereen uit het juiste hout gesneden is.

Niet goed genoeg

Wat betekent dat ‘uit het juiste hout gesneden zijn’ dan? Vaak benadrukt het wat anderen niet goed (genoeg) doen. ‘Ze heeft haar taak misschien niet zo goed volbracht als ze had gemoeten.’ ‘Hij kon de werkdruk van zijn nieuwe baan niet goed aan, en zit nu thuis met een burn-out.’ ‘Ze heeft niet echt doorgezet met trainen en nu ligt ze uit de selectie.’ ‘Niet uit het juiste hout gesneden!’ Voorbeelden waarmee we eigenlijk zeggen: hij of zij was niet goed genoeg. Mistte doorzettingsvermogen, kennis, kwaliteiten of karakter. Het is veroordelend en denigrerend. Het komt de sfeer niet ten goede.

Tot je recht komen

Maar hoe kan iedereen nou uit het júiste hout gesneden zijn? Ik denk dat we ons soms blindstaren op dat hout. Terwijl het natuurlijk begint bij wat je met dat hout gaat dóen. Als je buigzaam flexibel hout gaat gebruiken om een muur mee te bouwen kom je bedrogen uit. En als je hard hout gebruikt om de duigen van een ton mee te maken, dan kan je duwen tot je een ons weegt, die ton gaat ‘m nooit worden. Zo werkt het ook met mensen. Ieder heeft zijn eigen pakketje eigenschappen, karaktertrekken, opleiding en ervaring. En daarmee is ieder mens weer voor iets anders geschikt. Als iemand ontzettend handig is met zijn handen, komt diegene waarschijnlijk niet zo tot zijn recht op een kantoorbaan. En als iemand super goed is met cijfers, komt dat niet echt tot uitdrukking als je hem schilder maakt, of het moet paint by numbers zijn. 

Precies het juiste hout

Iedereen is uit het juiste hout gesneden, alleen moet iedereen wel zelf ontdekken waar dat hout het beste ingezet kan worden. En als je mensen om je heen hebt die niet echt tot hun recht komen. Waarvan je het gevoel krijgt dat ze wellicht niet uit het juiste hout gesneden zijn, dan is het zaak om te kijken waaraan dat ligt. Waar komt hún hout beter tot hun recht? Als we mensen in hun kracht willen zetten, het beste uit zichzelf willen laten halen dan moeten we zorgen dat we weten uit welk hout ze gesneden zijn en waar dat het beste op zijn plek valt. Door anderen te behandelen zoals we dat zelf ook fijn zouden vinden. Dat ‘hout’ niet afbranden, maar bevestigen en bemoedigen. Want voor iedereen is er een juiste plek. Waar zij uit precies dat juiste hout gesneden zijn. 

Verder lezen? Lees hier 6 tips voor meer zelfvertrouwen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Niet goed genoeg? Iedereen is uit het juiste hout gesneden
  1. Mar

    Kjee schoane!

    24 november 2021

Reacties zijn gesloten.