Niet helemaal van deze wereld

Niet helemaal van deze wereld

23 maart 2019 0

“Wat heeft Nederland liever? A. Het is buiten altijd 45 graden (Celcius) of B. Het regent 15 uur per dag.” Ik denk er nauwelijks over na en roep: A natuurlijk! Ik heb het helemaal fout en krijg een klap met de SlapStick in mijn gezicht.

We spelen het spel Kalvijns SlapStick. Het spel dat (n)ergens op slaat. Je krijgt een stelling te horen, die ook aan een groep Nederlanders is voorgelegd en mag bedenken wat de meerderheid heeft geantwoord. Zodra je je antwoord hebt gegeven, komt de SlapStick tevoorschijn. Dat is een stok met een blauwe spons eraan in de vorm van een hand. Als je het antwoord goed hebt, geeft je tegenstander een klap met de SlapStick, maar dan schiet de hand de andere kant op. Is het fout, dan belandt de blauwe hand op je wang.

Minderheid

Misschien komt het dat ik vorige week net drie dagen in de stromende regen heb gelopen, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat de meeste mensen liever 15 uur regen per dag hebben dan 45 graden. Ik hou van de warmte en de zon. 45 graden is inderdaad wel wat overdreven, maar ik vind het nog altijd beter dan de regen. Maar liefst 77% van de ondervraagden is het niet met me eens.

Verbazing

Bij een andere vraag zijn de verschillen wat minder groot, maar verbaas ik me toch eigenlijk ook over de meerderheid. Als ik een dure en mooie zonnebril zou vinden in een pretpark, breng ik die niet naar de gevonden voorwerpen. A. Waar of B. Niet waar.

Ik kies direct voor B, maar ik ben in de nipte minderheid van 49%. Dochterlief van 11 weet het wel: natuurlijk breng je die niet naar de gevonden voorwerpen, dan heb je toch zelf een mooie bril…. (oeps, puntje van aandacht nog in de opvoeding?)

Inzicht 

Ik verzucht: ach, ik ben blijkbaar niet helemaal van deze wereld. Gaandeweg het spel, heb ik steeds meer antwoorden goed. Mijn tactiek? Ik denk A, dus zal Nederland wel B hebben gekozen. Zoiets. Het is maar een spel, maar bij sommige vragen wíl ik niet eens bij de meerderheid horen. We hebben het gezellig met de SlapStick, die steeds minder klappen uitdeelt. We beginnen blijkbaar steeds meer inzicht te krijgen.

Levenskunst

Dat vind ik in het leven ook wel de kunst: inzicht krijgen in anderen, je naasten. Die soms iets heel anders vinden en denken dan jij. Dan is het de kunst om te accepteren dat anderen blijkbaar liever regen hebben dan zoveel warmte. Dat anderen misschien wel heel anders (be)leven, geloven, voelen en ervaren. Dat inzicht maakt het een stuk gezelliger met elkaar.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens