“Maak je niet ongerust!”
Hopen op een wonder. Kun je daarbij iets aan de Bijbel hebben? Misschien ben je gewend om de Bijbel te lezen als een boek waarin staat hoe God of Jezus met een simpele ingreep de problemen oploste. Een boek van wonderen. De mensen stonden erbij en keken ernaar. En misschien is dat de reden dat je de Bijbel niet meer leest. Je vindt het niet geloofwaardig. Want je weet dat het in het leven vaak niet zo makkelijk gaat.
Verhaal van twee mensen…
Zelf lees ik de Bijbel als een boek vol verhalen van mensen in tijden van crisis, voor wie de oplossing niet zomaar uit de hemel kwam vallen. Een zo’n verhaal staat in het boek 1 Koningen, hoofdstuk 17. Het speelt zich af in een tijd van droogte, wat in die dagen gelijk stond aan economische crisis, honger en dorst. Een man met de naam Elia wordt ook door die crisis getroffen. Hij kan (om politieke redenen) nergens aankloppen voor hulp. Dan besluit hij de grens over te steken. Hij gelooft dat God hem aanspoort om daar zijn toevlucht te zoeken bij een weduwe. Dat is wel bijzonder, want zij wordt als weduwe extra zwaar getroffen door de crisis en is de wanhoop nabij. Als hij haar ziet, vraag hij om water…
Terwijl ze wegliep om water te halen, riep hij haar na of ze ook een stuk brood voor hem wilde meenemen. ‘Zo waar de HEER, uw God, leeft,’ antwoordde zij, ‘ik heb niets meer in voorraad, alleen een handjevol meel in de pot en een restje olijfolie in de kruik. Kijk, ik heb net een paar takken geraapt om iets te eten te maken voor mij en mijn zoon. Als dat op is, zullen we van honger sterven.’ Maar Elia zei: ‘Maak u niet ongerust. Doe wat u van plan was, maar bak van wat u in huis hebt eerst iets voor mij en kom me dat brengen. Daarna kunt u voor uzelf en uw zoon iets klaarmaken, want dit zegt de HEER, de God van Israël: Tot op de dag dat ik weer regen op de aarde zal laten vallen, zal er meel in de pot zijn en zal de oliekruik niet leeg raken.’ De vrouw ging naar huis en deed wat Elia had gezegd. En ze hadden elke dag te eten, zij, Elia en haar familie. (1 Kon. 17:11-15)
Niet bang zijn
Zoals de weduwe kun je bang en onzeker worden door de crisis. In je bezorgdheid kun je het vertrouwen in jezelf en in de toekomst verliezen. Je zondert je af. Maar hoe komt het dat de weduwe haar angst verliest? Wat geeft haar weer hoop en zelfvertrouwen?
Het begint bij het geloof van Elia. Hij gelooft dat zelfs deze weduwe hem in leven kan houden. Dat God haar daartoe de kracht geeft. Hij zegt: ‘ik heb jouw hulp nodig, je kunt het, vertrouw maar op God.’ En zo staat ze ineens niet meer moedeloos aan de kant, maar midden in het leven.
Zo praktisch is dit ‘wonder’. Je kunt een beroep doen op iemand die aan de kant staat. Of je zelf weer in de kring laten trekken. Er samen het beste van maken. ‘En ze hadden elke dag te eten.’
Wie is Hette?
Geboren in 1971 in Stadskanaal. Op de Landbouw Universiteit niet gevonden wat ik zocht, na twee jaar overgestapt naar theologie. Na de studie in dienst gekomen bij Kerk in Actie, waar ik relaties onderhield met kerken en organisaties in Zuid-Amerika. Daarna enkele jaren als docent gewerkt aan een theologische opleiding in Mozambique. Terug in Nederland, met inmiddels vier kinderen, aan de slag als missionair werker in Den Haag, vooral onder migranten. Door lymfklierkanker danig onderuit gegaan en nu aan het herstellen. Hou erg van Bijbelverhalen en wil deze vreugde graag delen op MijnKerk.nl
doddy
eindelijk een bericht dat ergens over gaat. De bijbel en het vertrouwen,kwamen nooit eerder aanbod in mijn kerk en dat was een gemis. Dank voor het vullen van deze leegte Heette.
14 oktober 2013A, Ooms
Mijn man was eind 80er jaren werkloos geworden, Ik vond dat erg. Hij had veel vertrouwen dat er wel weer een baan kwam. Hij is toen 3 boekhoudcursussen gaan volgen, 2 jaar lang duurde dat. Inmiddels kwam er geen goede baan langs. Toch 3 maanden voor wij in de bijstand zouden komen, wat echt heel erg zou zijn geweest, werd hij aangenomen als administrateur. Doordat hij toen die diploma’s had kon hij op hetzelfde niveau werk krijgen. Het kan best weleens lang duren voor je werk krijgt maar het kan ook een weg zijn om bepaalde dingen te doen. Om leiding bidden en vertrouwen op God. Dan komt het altijd goed. God belooft dat Hij voor zijn kinderen zorgt. Anna
14 oktober 2013Riekie Thoma
god zorgt voor zijn kinderen schreef er iemand,maar waarom dan al die hongerende kinderen mensen dieren voedselbanken,ik heb dat nooit begrepen en krijg daar geen antwoord op en ik ben al een poosje hier….
15 oktober 2013Fred Omvlee
Beste Riekie,
15 oktober 2013Het is inderdaad verdrietig hoeveel honger (en andere ellende) er is. Vooral omdat we het als mensen zelf meestal veroorzaken. God huilt mee, zeg ik daarbij. En wij moeten het samen oplossen. Hartelijke groet, Fred
Willy vanKampen.
Wat een mooi verteld verhaal. De geschiedenis van Elia was mij bekend,deze uitleg is iets om over na te denken. Ik wil u heel veel sterkte wensen bij het herstellen van uw ziekte. Ga nu een kaarsje voor u aansteken bij Mijn Kerk.
14 oktober 2013Hette Domburg
Het kan zijn dat je dat zo ervaart en misschien helpt het je om sterker uit de crisis te komen. Het was echter niet wat ik met deze blog wilde zeggen. In het verhaal van Elia zie ik iets anders. In tijden van crisis kan geloof mensen de weg wijzen. Om mensen die aan de kant zijn komen te staan niet ‘af te schrijven’. Om niet wanhopig te worden, maar elkaar vertrouwen te geven, een beroep te doen op elkaars talenten. Om er samen het beste van te maken.
18 oktober 2013An
Heel veel sterkte voor Hette en zijn gezin. Gods zegen toegewenst. Ik hoop dat je veel steun mag hebben aan je geloof. Alle goeds!
18 oktober 2013