“Nikkie, je geslacht mag geen gevangenis zijn” (+ gebed)

“Nikkie, je geslacht mag geen gevangenis zijn” (+ gebed)

23 januari 2020 6

Lieg je als je niet vertelt dat je transgender bent? Nikkie de Jager, bekend van Youtube als NikkieTutorials, kreeg dat verwijt van iemand die haar chanteerde. Ze voelde zich gedwongen zelf ermee naar buiten te komen. Haar coming out leidde tot veel reacties en een optreden bij Ellen DeGeneres. Ze is dankbaar dat ze er nu voor is uitgekomen. Ondanks dat ze gedwongen is. Hoe erg moet het zijn om een leugen genoemd te worden?

Zo zou ik het voelen als ik in haar schoenen zou staan: ‘Je bent een leugen’. Terwijl je juist een enorme drempel voelt om ervoor uit te komen. Wat zullen mensen denken? Val ik er voortaan buiten? De ervaring dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, wordt nog eens extra ‘veroordeeld’ als je verweten wordt dat je liegt. Of al die tijd gelogen hebt. Je hebt je staande gehouden, zo goed en zo kwaad als het gaat. Soms met halve waarheden om niet te kwetsbaar te zijn. Maar is dat liegen? Wanneer niet de hele waarheid vertellen ook liegen is, dan zijn we ver van huis.

Transgender en geloof

Om transpersonen lijkt een sfeer van veroordeling te hangen: zelf het gevoel hebben in het verkeerde lichaam geboren te zijn, en een omgeving die het ‘raar’ vindt, niet weet hoe ze ermee om moeten gaan binnen de bestaande hokjes, of het zelfs liegen noemt. Wat mij betreft zijn we vanuit het geloof geroepen om zonder die veroordeling te zoeken naar hoe je geschapen bent. 

Evenbeeld van God

Ik denk dat niet ‘mannelijk of vrouwelijk het criterium is. Maar dat we gemaakt zijn ‘naar het evenbeeld van God’. Ik denk echt dat we veel te veel waarde hechten aan de ordening tussen mannen en vrouwen in de bijbel vanaf het scheppingsverhaal. Dat is de realiteit die mensen ordenden, maar elk onderscheid tussen mensen is vooral door mensen gemaakt. God schept ons naar zijn beeld, naar zijn spiegelbeeld. En hoe komt dat het beste tot zijn recht? Ik zou zeggen: Je bent een cadeautje. En hoe komen de gaven die jij hebt gekregen dan het beste tot uitdrukking? In welke vorm, in welk lichaam?

Je geslacht mag geen gevangenis zijn

Je geslacht mag nimmer een gevangenis zijn. Als je je niet thuis voelt in je lichaam, dan moeten de mensen in je omgeving zich met jou mee aanpassen, of ze dat nu leuk vinden of niet. Daar doen we God geen onrecht mee. God huilt als Zijn schepping niet tot zijn recht komt. Zou Hij dan wensen dat je ongelukkig bent?

Gebed

Ik wil graag bidden voor transgenders en voor ons allemaal:

God, die ons gemaakt heeft,
we bidden U voor wie zich niet thuis voelt
in het lichaam dat U ons gaf bij onze geboorte.
Mag de waarheid bestaan God,
als iets van onszelf,
waarmee wij op ons moment mee naar buiten mogen komen,
en als iets dat onze ouders, broers en zussen,
familie en vrienden, collega’s, accepteren en steunen?
Dat wij niet onwaar worden genoemd, een leugen,
maar bestaan mogen, als beeld van U.

Geef ons de kracht uit de komen voor wie we zijn.
Geef ons ook de moed om buiten de hokjes te denken,
ook als we het eigenlijk niet begrijpen,
en moeilijk kunnen rijmen met hoe we dachten
dat de wereld in elkaar zit.
Die wereld is veel rijker, diverser en mooier
dan we zelf vaak toestaan.

Dank U wel voor de mooie schepping,
dank U wel voor elkaar,
dank U wel dat wij in elkaar Uw spiegelbeeld mogen zien.

Amen.

Waar kan ik terecht?

Als je meer informatie of hulp zoekt voor jezelf of voor iemand anders, kijk dan in de brochure ‘Transgender, geloof en kerk. Praktische gids voor geloofsgemeenschappen, pastores en naasten van trans*personen’, waarin je ook meer informatie kunt vinden als je meer wilt weten over genderdiversiteit. 

Foto: Youtube

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
6 reacties op ““Nikkie, je geslacht mag geen gevangenis zijn” (+ gebed)
 1. A. R. M.

  Maar we zijn het beeld van God ook kwijtgeraakt. (Genesis 3 en 5) Alleen door Christus Jezus kunnen we echt het beeld van God weer terugkrijgen. Daarom verkondigen we Christus als Redder en Verlosser. En onze enige Hoop. Toch?!

  23 januari 2020
  • Sander

   Beste A.R.M. ,
   Begrijp ik je verkeerd? Waarom begin je je bijdrage met het woord “maar”? Dat veronderstelt een tegenstelling met het voorgaande en die zie ik niet. Christus is degene die mensen open tegemoet treedt en hen accepteert zoals ze zijn. Wie Zijn naam ijdel tegen mensen inzet door te impliceren dat ze niet naar Zijn evenbeeld leven, ‘fout’ zijn begrijpt niet dat het niet aan ons mensen is om te oordelen over anderen. Wij mogen erop vertrouwen dat God liefde is en dat we ons bij Hem/Haar welkom mogen weten met alle menselijke talenten en falen. Een kerk die mensen de deur wijst om wie ze zijn kan het woord kerk maar beter van de muur halen.

   Daar had dus gewoon “en” moeten staan? Toch!?

   25 januari 2020
 2. Marij-ke

  Als in een droom.
  Uit de klei getrokken mens
  vlees en bloed omarmd tot
  adem- benemend schoon.
  Wonder uit de hand naar zijn
  droom-beeld gemaakt, al dan
  eenzaamheid doorbroken rib.
  Zij aan zij samen één mens
  naar Gods beeld bedoelt.
  Van geen kwaad bewust dan,
  luister…hoor, zie daar die ver-
  lokkende boom zo begeerlijk-
  overheerlijk lonkt. Ogenschijnlijk
  verblindend schittert in Gods zon.
  Onverbiddelijk weg van Gods gelijk!
  Stem- aan horizon verdreven
  gedachtegang. Mens uit…
  één.

  MBvD augustus 2015

  23 januari 2020
 3. Marij-ke

  Ooit werkte ik in de Zwakzinnige Zorg Z verpleging, zo werd het genoemd indertijd. Inmiddels 54 jaar geleden verzorgde ik een spastische jongeman.En ontdekte dat hij geestelijk normaal was. Hij werd bevrijd als door een wonder. Wij begrepen hem door zijn oogcontact hij kon alleen klanken vormen. Na een heftige worsteling met mij in de deuropening van zijn kamertje. Hij bond op een bewuste avond al zijn krachten bij elkaar zette zich schrap in de deuropening en weigerde naar bed te gaan op kinderbedtijd. Het was een hele klus hem zonder te laten vallen in bed te krijgen. In je lijf gevangen zitten alsof je in een gevangenis zit weet ik zelf maar al te goed wat het is en hoe dat voelt. Hij was boos zijn ogen schoten vuur en slaakte boze kreten uit. Toen ik hem eindelijk in bed had en een beertje gaf zwiepte hij dit uit bed wat met zijn verkrampte armen een hele krachtinspanning was!!! Dat zette mij aan het denken en samen met mijn collega’s is er een goede oplossing gevonden. Wij zijn naar zijn beeld gemaakt ook Kees. Maar er is er één die er alles aan wil doen om ons van dat beeld los te wrikken en gaat rond als een briesende LEEUW en verminkt alles. Christus is degene wie ons zicht geeft op wat Gods beeld werkelijk betekent. Hij is de weg en de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door Hem.

  23 januari 2020
 4. Betty Tazelaar

  Geweldig punt gemaakt Otto. Als dit kwartje overal mag vallen, komt het uiteindelijk nog wel goed met de wereld… Christelijk én anderszins. Bless you…

  24 januari 2020
 5. Bea Smit

  Ook kun je het boekje: “Wondermooi zoals U mij gemaakt hebt ” Gebruiken. Geschreven door Prof Zorgdrager. Eb zij heeft mij geholpen met de vraag naar mijn eigen kerk toe en zal ook anderen graag helpen.

  24 januari 2020

Reacties zijn gesloten.