‘Niksen’ als levenskunst tegen stress

‘Niksen’ als levenskunst tegen stress

15 maart 2021 2

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time is ‘Niksen’ dé nieuwe levensstijl van dit moment. Niksen – nietsdoen – als een nieuw wapen in de strijd tegen stress. Want wie nikst, ontspant juist.

Dát hebben we allemaal keihard nodig, want wereldwijd schieten de stresslevels omhoog. We werken harder, tenminste dat denken we, en we werken steeds vaker continue. Je herkent het misschien wel; we zijn nauwelijks offline en we zijn voor onze werkgevers permanent beschikbaar. In theorie weten we wel dat we werk moeten afwisselen met rust, maar de praktijk is dat onze omgeving zo onrustig is dat we toch te weinig tijd nemen om te rusten. Of misschien zijn we zelfs wel te onrustig geworden om echt te rusten.

Fear of missing out

Je hebt een drukke werkdag achter de rug, je wil eigenlijk naar bed maar om de een of andere reden doe je het niet. Je beantwoordt nog wat mail, je surft nog langs allerlei internetpagina’s en je checkt nog een keer of zes je Instagram op je telefoon. Ergens zit er een diep verzet tegen echt nietsdoen, namelijk slapen. Wellicht is het wel the fear of missing out. Slapen betekent namelijk letterlijk dat je jezelf uit handen moet geven. Dan moet je toegeven dat je geen superman of superwoman bent. Laten we eerlijk wezen; jouw energie heeft ook een grens. Slapen betekent de controle loslaten en tot rust komen.

Er is een behoefte en verwachting ontstaan in onze samenleving dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Dat geeft stress, en een beetje stress is lekker, maar te veel stress heeft grote gevolgen. Carolien Hamming, van het CSR Centrum voor stress en burn-out coaching, adviseert om stress tegen te gaan met nietsen…..

…..gewoon nietsdoen.

Dus niet iets doen wat een bepaald nut heeft.

Niksen is zo simpel als niks doen. Zitten op een stoel en lekker voor je uitstaren.

Twee minuten per dag nietsdoen

Het is ongelofelijk moeilijk om niets te doen, nietwaar? Start met een paar minuten per dag en breidt het uit. En als dat moeilijk is, probeer dan deze opdracht eens uit te voeren. Ga naar je scherm zitten staren, een beeld met de zee op de achtergrond en ondertussen zie je hoe langzamerhand twee minuten wegtikken.

Nietsdoen moet je niet bewaren voor de vakantie of het weekend. Het moet onderdeel van je worden, want het maakt je creatief en het behoedt je voor stress. Durf daarom lui te zijn, is het advies. Daar kan van alles moois uit voortkomen. En gebeurt dat niet, dan ben je in ieder geval lekker uitgerust.

Durf jij niets te doen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof
2 reacties op “‘Niksen’ als levenskunst tegen stress
 1. Marij-ke

  Beste Wilma. Wat zou ik graag niets doen maar wat als je gedwongen uitgeschakeld wordt. Je wilt alles op de rit zetten voor je vereniging. Het onmogelijke gebeurde waar niemand wat van begrijpt. Je geeft aan dat
  het onderdeel moet worden van je dagelijks leven. Durf lui te zijn, ik durf wel maar het systeem van de automatisering heeft mij danig in de problemen gebracht. Zo werd ik zomaar uitgeschakeld op een vreemde manier om alles financieel te regelen moet je het wel kunnen doen zo het al jaren goed ging. Nu is het geblokkeerd. Niemand snapt er iets van. Dit geeft stress want ik zou graag niets meer doen maar staren doe ik al genoeg hoe los ik dit op. Alleen het beeld is zo mistig als wat.

  2 augustus 2019
  • Wilma Kruithof

   Veel sterkte Marijke met alles! hartelijke groet, Wilma

   3 augustus 2019

Reacties zijn gesloten.