Omarm de breuken in je leven

Omarm de breuken in je leven

20 augustus 2022 1

Ieder mens breekt wel eens. Een bord of een kopje. Ook in het leven kan je breuken oplopen. Er gaat iets kapot of het valt uit je handen. Hoe ga je om met die breuken?

Leonard Cohen (1934-2016) was een bekende artiest: ‘Mijn muziek zijn gemompelde gebeden’, zei hij in een interview. Jennifer Warnes, een Amerikaanse zangeres die een album met covers van Cohen op had genomen, zei: ‘Als hij één grote liefde had, dan was het zijn zoektocht naar God.’ Leonard Cohen schreef het nummer ‘Anthem’. ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in. (Vertaling: In alles zit een barst, zo komt het licht naar binnen). Cohen omarmt de breuken in zijn leven. Hij ziet ze zelfs als plaatsen waardoor God in zijn leven kan komen. 

Goudlijm

In de Japanse cultuur bestaat de Kintsugi-techniek. Daarbij wordt gebroken porselein niet weggegooid. Integendeel. Het wordt opnieuw gebruikt. De breuklijnen worden gelijmd met goudlijm. Zo wordt het een kunstwerk. De breuken worden niet weggemoffeld, maar juist zichtbaar gemaakt. Er ontstaat een nieuw servies van de oude gebroken delen.

…that’s how the light gets in

Jezus ontmoet tal van mensen die met een gebroken leven bij hem komen, zoals dit verhaal over Zacheüs. Wat opvalt is dat de oude levens van de mensen nooit worden weggegooid. Het hoort er allemaal bij. Maar het wordt wel gemaakt, genezen. Zo ontstaat er uit de oude gebroken stukken iets nieuws. Ik denk dat Leonard Cohen dat bedoelt met ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in’. In plaats van wat er stuk ging in je leven te willen verbergen, word je uitgenodigd om de stukken weer op te rapen en ze tot iets nieuws te maken. Met goudlijm, want het mag er zijn. Dat wat is geweest wordt zo gemaakt tot iets dat oud en toch nieuw is.

Een nieuw kunstwerk

Geloof is het vertrouwen dat God van dat wat gebroken is weer een nieuw kunstwerk kan maken. Hoe ga jij om met de breuklijnen in je leven? Ervaar je daar ook iets van God, en zo ja, hoe?  

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Omarm de breuken in je leven
  1. Marijke

    Stukje bij beetje kwam voor mij,mijn schrijven tot aan het licht dat nooit meer dooft.De gouden draden vervlochten het tot één verbindend geheel als sterretjes in de eens zo donkre nacht.

    29 januari 2019

Reacties zijn gesloten.