Omgaan met een stille God: ‘Waarom zegt Hij niks terug?’

Omgaan met een stille God: ‘Waarom zegt Hij niks terug?’

25 januari 2020 1

Kinderen kunnen vaak rake dingen zeggen. Jaren terug, toen mijn zoon een jaar of 7 was, vroeg hij me: ‘Mama, waarom zegt God niks terug?’ Oef. Daar stond ik met mijn mond vol tanden.

Als moeder probeerde ik mijn jonge zoon iets te leren over bidden. In een poging het eenvoudig en duidelijk uit te leggen, zei ik: bidden is praten met God. Maar praten veronderstelt een gesprek. En precies daar legde mijn zoon de vinger op de zere plek. Want waarom zegt God niks terug? 

Geen dialoog, maar een monoloog 

Bidden lijkt, als we eerlijk zijn, vaak meer op een monoloog dan een dialoog. God is vaak stil. Dat is tenminste de ervaring die veel mensen hebben die proberen met God te leven. Hoe moet je dat zwijgen van God interpreteren?

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden

Betekent dit zwijgen dat God er niet is? Of is Hij er wel, maar bemoeit Hij zich niet actief met je? Is God echt stil? Of horen we Hem gewoon niet goed? Is er teveel ruis en drukte in ons leven? Of is God precies daar te vinden, in die stilte? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Misschien is de belangrijkste vraag wel: kan ik het uithouden met een zwijgende God?

Zoeken en tasten

Als ik nu aan mijn kind zou moeten uitleggen wat bidden is, zou ik andere woorden gebruiken. Dan zou ik zeggen: ‘Bidden is zoeken en tasten en hopen iets te vinden van God.’ Maar ja, dat is het niet het soort antwoord dat een 7-jarige begrijpt.

Ik weet niet waarom God niks terug zegt. Maar weet je wat me helpt? Als ik bid, stel ik me voor hoe God naar me luistert. Aandachtig en met een glimlach. Met die stilte kan ik leven.

Hoe ga jij om om een stille God?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Omgaan met een stille God: ‘Waarom zegt Hij niks terug?’
 1. Marij-ke

  Misschien vind je het raar maar na het schrijven van een gedichtje ervaar ik God. Heel wonderlijk en word stil na het schrijven.

  Zijn Woord klinkt in stilte.

  Hoe kostbaar is het WOORD, aan ons gegeven.
  Het ligt verscholen in de Bijbelse Taal.
  De sleutel is het openen van je HART.
  Gods LIEFDE door zijn Geest aan ons gegeven.
  In je diepste diepste binnenste verweven.
  Zuurstof om het tegengas te weerstaan.
  Op weg naar het eeuwig LICHT.

  MBvD

  26 januari 2020

Reacties zijn gesloten.