Ontdek de symbolische betekenis van de kerststal

Ontdek de symbolische betekenis van de kerststal

15 oktober 2021 3

De kerststal is de plek waar de hemel en de aarde, het menselijke en het goddelijke, samenkomen. Heel bescheiden, met plaats genoeg voor iedereen. De kerststal zoals we die kennen wordt toegeschreven aan Franscicus van Assisi. Hij maakte in 1223 een levende kerststal. Sindsdien is de kerststal overal te wereld te vinden. Wat betekenen de verschillende figuren in de kerststal?

Herders

Herders waren vroeger het uitschot van de maatschappij. Vaak mochten ze dan ook niet de stad in. Juist zij krijgen bij de evangelist Lucas als eerste het goede nieuws te horen. Van de engelen, die vaak ook in een kerststal te vinden zijn. De herders mogen als eerste bij het kindje komen, want bij Jezus is plaats voor iedereen.

Driekoningen

De evangelist Mattheus heeft het over drie magiërs die een ster zagen opgaan en kwamen om de ‘pasgeboren koning van de Joden’ eer te bewijzen. Pas later, zo rond de negende eeuw kregen zij namen: Kaspar, Melchior en Balthasar. Nog later werden zij ‘koningen’ genoemd, al staat dat niet in het oorspronkelijke verhaal. Zij kunnen gezien worden als vertegenwoordigers van de niet-Joden, de ‘gojim’, de ‘volkeren.’ Heel de aarde is welkom bij het kerstkind.

Schorriemorrie

De os en de ezel staan niet direct in het kerstverhaal, maar komen uit het Bijbelboek Jesaja. In het eerste hoofdstuk staat hoe God via Jesaja zegt dat zijn volk hem niet meer (h)erkent als God: ‘Ik heb mijn kinderen opgevoegd en grootgebracht, maar ze zijn tegen mij in opstand gekomen. Een rund herkent zijn meester, een ezel kent zijn voederbak.’ De os en de ezel staan daarmee voor de vanzelfsprekendheid waarmee de dieren Jezus als Gods zoon herkennen. Ze zijn een voorbeeld voor de mensen. In het Hebreeuws heten de os en de ezel trouwens ‘sjorim cha morim.’ In ons taalgebruik is dat later ‘schorriemorrie’ geworden. Iedereen is welkom bij de kribbe, ook het ‘schorriemorrie’. 

 

Heb jij een kerststal thuis? Wat voor betekenis heeft de kerststal voor jou? 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
3 reacties op “Ontdek de symbolische betekenis van de kerststal
 1. Rijna

  Vanaf mijn jeugd vind ik de stal geweldig. Er stond een stal bij een dierbare familie bij ons in de straat. Nu heb ik die zelfde stal bij mij, net als vele nativiteiten. Ik ben ze gaan verzamelen. Altijd feest omna de sint ze allemaal weer te kunnen uitpakken en neerzetten.

  16 december 2019
 2. Minka Hoogstraten

  Een kerststal van glas met daarbij nu een net gekregen sterretje te bedienen met een piepklein kopje! In de avond terugrijdend vraag ik me af: hadden we het wel uit gezet? Oh wat jammer, dan is nu het batterijtje wel leeg! Ons dorp binnenkomend zien we dat alles donker is! Storing op alle fronten. Bij binnenkomst in onze woning brandt er een klein lichtje bij het stalletje! Ik vond daarna de lucifers en stak de een na de andere kaars aan! Symbool in deze moderne tijd? Volg het Licht! en je weet hoe je moet gaan.

  17 december 2019
 3. Jenny

  Ik spaar kleine kerststalletjes.

  18 december 2019

Reacties zijn gesloten.