Ontdek de symbolische betekenis van het Sinterklaasfeest

Ontdek de symbolische betekenis van het Sinterklaasfeest

30 november 2021 3

Waarom vieren we Sinterklaas en wat heeft dit met het christendom te maken? Je leest het hier.

Heilige Nicolaas

Onze huidige Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra. Deze vroeg-christelijke figuur werd geboren in 280 na christus en stierf op 6 december 343. Hij is bekend geworden omdat hij als bisschop veel goeds deed voor de armen en kinderen die hulp nodig hadden. Later is hij door de katholieke kerk heilig verklaard. Daardoor werd hij ‘Sint’ Nicolaas. Hij werd op zijn sterfdag (6 december) herdacht. In België vieren ze daarom nog steeds het Sinterklaasfeest op 6 december.

Sinterklaasavond

In Nederland is dat 5 december geworden. Dat heeft te maken met een traditie die in de Late Middeleeuwen in Nederland ontstond. Omdat 6 december een vrije dag was, kregen kinderen geld en snoep om dat te vieren. Ze kregen dat op 5 december. Daarvoor mochten ze hun schoen zetten. Rijke burgers deden dan het geld en de snoep erin. 

Piet 

Waar komt Piet dan vandaan? Hier is immers veel discussie over in deze tijd. Er zijn vele verklaringen. Één legende vertelt dat Nicolaas eens een gekleurd jongetje vrijkocht van de slavenmarkt. Zijn naam was Petrus, wat later veranderde in Piet. Hij bleef bij Nicolaas en zo werd Piet zijn vriend en hulp. Sinds de discussie over Piet,  zijn veel mensen zich bewuster geworden van het stereotype. Er zijn op veel plekken veranderingen doorgevoerd. 

Geven en delen

Het Sinterklaasfeest is dus gebaseerd op het leven van een vroeg-christelijke figuur. Het gaat over delen en vooral over geven aan de armen. Dat laatste lijkt in onze tijd verdwenen. Zou het niet mooi zijn als we van het Sinterklaasfeest ook weer een feest voor de armen maken? Dat zou een mooie nieuwe invulling kunnen zijn van dit oude feest.

Hoe vier jij Sinterklaas dit jaar? Laat het ons weten!


Bron foto: Wikipedia 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
3 reacties op “Ontdek de symbolische betekenis van het Sinterklaasfeest
  1. Jeannine

    In Oostenrijk vierden we ook Sinterklaas op 6 december maar de Sinterklaas had de Krampus mee. De krampus was een engerd

    1 december 2019
  2. Benno van der Meer

    Wordt tijd dat we die ouwe Sint, met al zijn zwarte pieten en hebben en houden aan kant zetten.
    Dat er uiteindelijk eens iemand anders op gaan staan, eigentijds. Die nu ook eens vanuit de oorsprong, basis terug gaat waar Sinterklaas voor bedoeld is! Mooie cadeautjes en lekkernijtjes voor de kansarmen, arme sloebers, mensen alle eindjes aan elkaar moeten knopen en geen cent te makken hebben. Die lopen nu met onze huidige Sinterklaas en Pieter mannen alles mis en hebben het nakijken!

    2 december 2019
  3. Chris Blij

    Als sinterklaas bij ons kwam waren de cadeautjes op ,alleen nog een paar pepernoten had hij nog maar die moesten wel eerlijk verdeeld worden. Maar hij had wel warme gebreide sokken voor ons. Toch ook niet verkeerd.

    2 december 2019

Reacties zijn gesloten.