Onvermijdelijk: de relatiedip (+ video)

Onvermijdelijk: de relatiedip (+ video)

1 januari 2020 3

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren 50 jaar getrouwd en op tv vroeg iemand aan het paar hoe ze dat in vredesnaam volhielden. Ik had een zoetsappig antwoord verwacht, maar Margriet zei ronduit: elkaar vooral veel de ruimte geven. Nou, daar kunnen we het mee doen. Maar dat zei weer meer over mij persoonlijk: want welk beeld heb ik nou eigenlijk van een huwelijk? Of van een relatie?

 

Ik had voor mijn trouwen grote verwachtingen van het huwelijk: mijn grote liefde getrouwd, elkaar eeuwige trouw beloofd voor God zelf, je schaapjes op het droge. De waarheid blijkt iets weerbarstiger, en zeker minder rooskleurig. Je hebt ruzie, je komt in een sleur, de kinderen bepalen voor een groot deel je relatie, je bent druk met van alles en nog wat en verleidingen liggen vaak overal op de loer. Een relatie bleek keihard werken te zijn, nog steeds, iedere dag opnieuw. Het gaat niet vanzelf goed, in ieder geval niet bij mij.

De kern van een relatie

Ik ben geen prater. Ik communiceer voor mijn werk prachtige volzinnen, maar in mijn relatie heb ik daar ongelooflijk veel moeite mee. Maar toch is praten de beste remedie voor een relatiedip. Wat ervaar je? Waar loop je tegenaan? Waar erger je je aan? Wat moet er anders? Het feit dat je dat überhaupt ter sprake durft te brengen naar je partner, geeft al aan dat het goed kan komen. Omdat je die ander op waarde schat én omdat je kwetsbaar durft te zijn. En die twee dingen, dat is de kern van wat een relatie inhoudt.

Wat is volgens jou de beste remedie voor een relatiedip?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
3 reacties op “Onvermijdelijk: de relatiedip (+ video)
 1. Mar

  Je partner serieus nemen, achter hem of haar blijven staan en begrip tonen. Tijd voor elkaar maken, naar elkaar luisteren en dingen doen die je allebei leuk vindt. Dit geldt ook voor omgang met je kinderen

  19 maart 2019
 2. Marij-ke

  Dit jaar hopen wij 50 jaar getrouwd te zijn. We kennen elkaar 54 jaar. Ik was 16 toen we elkaar leerde kennen. Inderdaad het is kei hard werken nog steeds.Elkaar veel ruimte geven. Dat was even flink aanpassen hij was 52 en ging met pensioen. Uit de continu. En ineens was ik een grote vrijheid kwijt en hij zijn werk en collega’s. We waren/zijn het niet altijd met elkaar eens dat is niet verkeerd. Elkaar in evenwicht houden ook je eigen dingen doen. We hebben best eens een behoorlijke dip gehad. Dan is goed uitpraten met desnoods hulp van belang.

  19 maart 2019
 3. Sipke Huizinga

  Het is in een relatie net als met al het andere: als je er geen energie in steekt dooft het uit. De tweede hoofdwet van de thermodynamica geldt ook voor relaties in alle soorten en maten.
  Die energie moet er van alle kanten in gestopt worden. Als het een relatie betreft tussen 2 personen, moeten ze er alletwee energie (tijd, aandacht, etc,) instoppen, anders is het gedoemd te mislukken.

  19 maart 2019

Reacties zijn gesloten.