Op vakantie met pubers

Op vakantie met pubers

20 augustus 2020 0

Het is even wennen met pubers op vakantie. Maar als je het slim aanpakt komt het helemaal goed.

Op naar Noorwegen

We hadden er ontzettend veel zin in; met het hele gezin naar Noorwegen. We hadden de tent thuisgelaten en een keertje huisjes gehuurd.

Teveel luxe

De vakantiehuisjes waren vrij luxe; ruime slaapkamers, een lekker bank en een goed wifi-verbinding. Hierdoor gingen onze pubers zich anders gedragen. Ze lagen nu op bed of op de bank en genoten van hun scherm met goede wifi.

Uitjes

De eerste dag dacht ik nog ze moeten wennen aan het vakantieleven. Maar bij dag twee ergerde ik mij aan het gedrag van mijn pubers. Er was geen animo voor gezelligheid of uitjes. Op deze manier werd mijn vakantie verknald. Oftewel ik dwong de kinderen tot gezelligheid/uitjes oftewel ik liet het los en genoot zelf van mijn vakantie. Als enig compromis bedachten ze allemaal 1 uitje, de overige uitjes waren op vrijwillige basis. Af en toe ging er een kind mee, maar meestal gingen mijn man en ik met z’n 2-en op stap en hadden we het gezellig!

Weer thuis

Toen we weer thuis kwamen vroeg iedereen aan de pubers hoe hun vakantie was geweest en wat ze allemaal gedaan hadden. Nu kwam het binnen. Ze hadden bijna niets gedaan en bijna niets van het land gezien. Het jaar erna gingen we met z’n allen op vakantie naar Schotland. Ik bereidde mezelf voor op het Noorwegen-scenario. Maar het ging anders. Iedereen wilde nu mee naar uitjes. Af en toe bleef er een kind thuis maar dat was meer de uitzondering deze keer.

 Ik denk dat God op dezelfde manier naar ons kijkt. Hij dwingt ons niet tot van alles. Hij laat de keuze bij ons. Wel of niet meedoen in “Het Koninkrijk”. Wel of niet op weg gaan met God. Wel of niet tijd investeren in Bijbel lezen en bidden. Soms blijven we even “thuis” om te realiseren wat we missen als we niet meegaan of meedoen om weer vanuit keuze mee te doen.

Doe jij mee omdat het moet, omdat anderen het van je verwachten of omdat je er zelf voor gekozen hebt?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga